Prezența și importanța tinerilor în Biserică a fost tema sub auspiciile căreia s-au desfăşurat atelierele de lucru organizate vineri, 02 septembrie 2016, în cadrul #ITO2016. Zece instituţii de învăţământ din Capitală au găzduit atelierele la care au participat peste 2000 de tineri.
Participanții de la atelierele de astăzi au fost foarte implicați, au avut multe idei şi s-au bucurat de comuniune odată cu dezbaterea temelor propuse, ne-a transmis Teodora Mendelssohn, voluntar coordonator al atelierului de la Liceul Mihai Viteazul din Capitală.
Prin intermediul acestor ateliere se dorește crearea unui cadru adecvat în care tinerii să identifice problemele specifice generației lor și să ofere posibile răspunsuri propriilor frământări.
Tinerii au fost foarte implicați și dornici de a-şi spune punctul lor de vedere!, ne-a transmis Daniela-Elena Fița voluntar în cadrul Atelierului de la Liceul Mihai Viteazul.
Ce bucurie imensă avem să fim alături de tinerii din întreaga ţara, a mărturisit Prof. Alex Goga, voluntar în cadrul aceluiaşi atelier.
Prin intermediul acestor ateliere Biserica își reafirmă și consolidează rolul de partener onest al tinerei generații pe drumul propriei desăvârșiri.
Activitățile desfăşurate în grup au fost prielnice, ne-au făcut să ne apropiem între noi; A fost o întâlnire extraordinar de interesantă, am primit foarte multe informaţii utile; Întâlnirea a fost foarte frumoasă, ne-au plăcut jocurile, dar temele au fost cam grele; Întâlnirea a fost foarte sinceră, benefică şi plină de zâmbete, acestea au fost concluziile câtorva tineri din cadrul atelierului de la Liceul Aurel Vlaicu, după cum ne-a transmis Stancu Mihaela.
Scopul dezbaterilor este de a oferi tinerilor oportunitatea de a-și exprima opiniile referitoare la relațiile cu Biserica, moduri de organizare ale tinerilor în Biserică, tipuri de activități, reperele relației tineri – Biserică.
Tinerii împărțiți în câte 4 grupe, în fiecare din cele 10 săli, au discutat despre locul, rolul și importanța lor în Biserică. Facultatea de Teologie Ortodoxă București a oferit tot sprijinul ca dezbaterile să fie pline de viaţă precum este și sufletul acestor tineri minunați, a precizat Mihail Bostan, voluntar coordonator al atelierului de la Facultatea de Teologie din Bucureşti.
Subcategorii pentru lucrul în echipă au fost:
- organizarea și lucrarea cu tinerii în Biserică: ONG sau/și grupă de catehizare?
- ce activități ar trebui să organizeze/inițieze/găzduiască Biserica pentru ca tinerii să fie atrași mai mult în viața parohială?
- Vicii și dependențe, prejudecăți și tabuuri (dependența de droguri, alcool, pornografie, stereotipuri fața de Biserică etc.;) – e Biserica un răspuns? Cum?
- Întâlniri ale tinerilor în capele mici și în catedrale mari – Ce este esențial pentru bucuria întâlnirii?
- Preluare de pe Basilica.ro