Mitropolitul Nicolae Corneanu comemorat la Caransebeș


11 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române s-au rugat împreună cu preoți, diaconi și credincioși la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului în Catedrala Episcopală din Caransebeș. Numărul mare de clerici și credincioși a fost prilejuit de pomenirea mitropolitului Nicolae Corneanu la 100 de ani de la naștere. Vrednicul ierarh s-a născut cu un secol în urmă în data de 21 noiembrie la Caransebeș.

Anul acesta împlinindu-se centenarul de la nașterea sa Episcopia Caransebeșului a organizat un eveniment amplu pentru a-l comemora pe cel care a arhipăstorit Banatul peste 52 de ani, fiind cel mai longeviv ierarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Evenimentele au debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului și Preasfințitul Părinte Daniil Stoenescu, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de Preasfințitul Părinte Episcop Nestor, care a explicat semnificația sărbătorii.

Făcând referire la rugăciunea Sfinților Părinți Ioachim și a Anei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a îndemnat tinerele familii să se roage și să nască prunci. „În urmă cu 2000 de ani părinții se rugau să aibă prunci, astăzi se roagă Dumnezeu de părinți să nască. Auziți cum s-au schimbat lucrurile, se rugau atunci părinții să odrăslească lăstare ale vieții, acum plânge Dumnezeu în fața tinerelor surori și zice să nască prunci sfinți cu care să împodobească Raiul. Sfinții sunt icoanele cu care împodobește Dumnezeu Raiul, așa cum împodobim casele și bisericile”, a spus Părintele Mitropolit.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșit un Parastas pentru vrednicul de pomenire mitropolit Nicolae Corneanu, iar la final au fost evocate câteva crâmpeie din viața și activitatea de arhipăstor al Mitropoliei Banatului.

În continuare ierarhii au mers și la Biserica necropolă a Episcopiei Caransebeșului unde au săvârșit o slujbă de pomenire și pentru părinții mitropolitului Nicolae, aceștia fiind înmormântați în acest cimitir istoric.

Mitropolitul Nicolae Corneanu s-a născut la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului în 21 noiembrie 1923 și a trecut la cele veșnice în 28 septembrie 2014.

„Sufletul lui blând și liniștit se odihnește în Lumina Preasfintei Treimi pentru că mitropolitul nostru a iubit Lumina lui Hristos care luminează tuturor. 52 de ani a ținut în Banatul nostru drag lumina credinței mereu aprinsă și lumina slujirii Bisericii lui Hristos. A înțeles pe deplin mitropolitul Nicolae cuvintele Mântuitorului din Predica de pe munte: « Voi sunteți sarea pământului… Voi sunteți lumina lumii… Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, așa încât să vadă ei faptele voastre cele bune să slăvească pe Tatăl vostru cel din ceruri». Și mitropolitul Nicolae a răspândit lumină în jurul său, multă iubire și ne-a încurajat pe toți să urcăm cu multă răbdare pe treptele desăvârșirii. Ne-a încurajat pe toți să fim demni și fermi și să ne păstrăm identitatea în Biserica noastră”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian la final.

Sursa:  episcopiacaransebesului.ro


GALERIE FOTO