Moaștele Sfinților Epictet și Astion în Episcopia Devei și Hunedoarei

099_Sf_Mc_Epictet_si_AstionLa invitația Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Sfintele Moaște ale Sfinților Epictet și Astion de la Halmyris vor poposi în Episcopia Devei și Hunedoarei în zilele de 16 și 17 aprilie.

Raclele cu moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion vor fi întâmpinate la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, joi 16 aprilie, ora 18,00, urmând ca în dimineața zilei de 17 aprilie să fie duse la Mănăstirea Crișan, unde vor fi așezate spre închinare până în după-amiaza zilei de prăznuire a Izvorului Tămăduirii.

Sfinții Epictet și Astion, cunoscuți ca Sfinții de la Halmyris, o străveche cetate creștină de pe malurile Dunării, numită în Antichitate „Almyra”, au pătimit și au suferit moarte martirică în timpul cruntei persecuții împotriva Bisericii creștine a împăratului Dioclețian, la 8 iulie 290. Ei sunt cu siguranță cei mai vechi martiri dobrogeni atestați de izvoarele aghiografice.

Din mărturiile istorice păstrate până astăzi, aflăm că pentru viața lor curată și evlavioasă, Sfinții Mucenici Epictet și Astion au fost încununați de Dumnezeu cu darul facerii de minuni. Astfel, sunt mărturii care ne prezintă faptul că Sfântul Epictet a tămăduit o fată în întregime paralizată, un tânăr posedat de duh rău a fost curățit prin puterea rugăciunii Sfântului, iar o femeie oarbă și-a recăpătat puterea. De asemenea, Sfântul Astion, cel care a fost convertit chiar de Sfântul Epictet și a primit de la acesta Sfântul Botez, a primit darul tămăduirilor, curățind un om îndrăcit și vindecând un om aflat pe moarte în urma unei căderi de la înălțime.

Cu ocazia sosirii în mijlocul eparhiei noastre, invităm toți credincioșii să se închine Sfintelor Moaște ale Sfinților Mucenici Epictet și Astion, care poposesc pentru prima oară în cetatea Devei și județul Hunedoara, rugându-ne ca ei să mijlocească în fața lui Dumnezeu pentru sufletele noastre.