Parastas de 40 de zile pentru Preasfințitul Părinte Episcop Gurie


În Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva a fost săvârşită sâmbătă, 27 noiembrie, slujba parastasului de 40 de zile pentru Preasfinţitul Părinte Gurie Georgiu, întâiul Episcop al Devei și Hunedoarei. Slujba religioasă a fost săvârşită de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului şi locţiitor de Episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Înainte de slujba parastasului, un sobor slujitor condus de Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, a fost oficiat Sfânta Liturghie, la care au participat o parte dintre arhiereii veniţi să se roage la mormântul Preasfinţitului Episcop Gurie din Catedrala din Deva, preoţi şi credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala preoțească „Sacerdotes”, dirijată de Părintele Daniel Balea.

În soborul arhiereilor de la slujba parastasului s-au aflat, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurenţiu, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfințitul Părinte Episcop Andrei, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Părinte Daniil al Episcopiei Dacia Felix, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, şi Preasfinţitul Nestor, Arhiereul-vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Au fost prezenţi consilieri eparhiali, protopopi, preoţi din eparhia hunedoareană, monahi şi monahii din aşezămintele monahale ale eparhiei, oficialităţi judeţene, membrii familiei Episcopului Gurie Georgiu, precum şi numeroşi credincioşi veniţi să se roage pentru odihna veşnică a ierarhului.

Un ierarh harnic şi virtuos

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a evocat personalitatea duhovnicească a celui care a ctitorit Episcopia Devei şi Hunedoarei.

„Este datoria noastră de a-I mulţumi lui Dumnezeu că, iată, prin alesul Său a lucrat în Biserica Sa cea sfântă, această minunată operă. Întâi de toate, a fost ctitorul, întemeietorul acestei episcopii, a fost primul care s-a luptat cu greutăţi pe care noi nu ni le putem imagina şi, privind la realizări, ne putem da seama că n-a fost tocmai uşor. La toate acestea se adaugă modul în care ierarhul plecat la Domnul, a întruchipat şi trăit virtuţile pe care ni le-a lăsat Dumnezeu pentru ca să le punem la temelia vieţii noastre spirituale. (…) Pe temelia jertfei lui se va zidi în continuare Biserica lui Hristos, care sunteţi dumneavoastră toţi, preoţii slujitori şi dreptmăritorii creştini ai acestei sfinte episcopii”, a subliniat ierarhul.

Un scurt cuvânt de pioasă amintire a Episcopului Gurie Georgiu a rostit şi Înalpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, amintindu-şi de momentele în care l-a cunoscut pentru prima dată şi când venea adesea în satul natal din judeţul Cluj pentru a liturghisi.

„A fost credincios, a fost harnic, a fost foarte smerit şi a fost foarte iubitor faţă de cei din jurul lui (…) Am venit cu drag, cu pioşenie şi cu părere de rău pentru a ne ruga pentru el, fiindcă nouă ni  s-a părut că a plecat prea devreme dintre noi”, a spus Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei.

În încheiere, Preasfințitul Părinte Episcop Daniil a citit un cuvânt de evocare a celui care a păstorit clerul şi credincioşii din Episcopia Devei şi Hunedoarei.

„Preasfinţitul Părinte Gurie, întâiul Episcop al Devei şi Hunedoarei, a încercat şi s-a străduit să transfigureze în viaţa ortodoxă a eparhiei, atât Iudeea Ţării Haţegului, cât şi Samaria Văii Jiului, precum şi Galileea Ţării Zarandului, săvârşindu-se precum arhiereul Aaron pe vârful Muntelui Hor al slujirii arhiereşti”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Daniil.

Evocarea Preasfinţitului Părinte Gurie Georgiu a continuat la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva unde, la inițiativa Consiliului Județean Hunedoara, instituţia gazdă, împreună cu Biblioteca Judeţeană din Deva şi cu Episcopia Devei şi Hunedoarei au pregătit un film de prezentare a activităţii spirituale, pastorale şi administrative a Episcopului Gurie Georgiu. De asemenea, tot aici a fost pregătită o expoziţie fotografică, fiind suprinse numeroase aspecte din cei 12 ani de păstorire a Preasfințitului Părinte Episcop Gurie în judeţul Hunedoara.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro


GALERIE FOTO