Părintele Ioan Sabău a fost pomenit la 15 ani de la trecerea la cele veșnice


Sâmbătă, 17 februarie 2024, din încredințarea și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Bobâlna, Protopopiatul Orăștie, împreună cu soborul de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup din Corala preoțească „Sacerdotes” a Episcopiei Devei și Hunedoarei, condus de Preotul Daniel Balea.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată slujba Parastasului pentru Episcopul Gurie și pentru Preotul Ioan Sabău cu tot neamul său cel adormit.

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul a explicat că prin viața și activitatea pastorală Părintele Ioan Sabău rămâne un model, atât pentru slujitorii Bisericii, cât și pentru credincioși, de mărturisire sinceră și fidelă a Mântuitorului Iisus Hristos, în vremuri contemporane.


Preotul Ioan Sabău s-a născut în satul Folt, comuna Rapoltu Mare, de lângă Orăștie, în 20 octombrie 1914. A studiat Teologia la Facultatea din Cernăuți, obținând licența în anul 1935. În anul 1936 a fost numit preot în parohia Ceru-Băcăinți, iar apoi la Renghet. Între anii 1941-1958 a fost preot în parohia Vinerea, jud. Alba. A fost arestat în mai multe rânduri, în anii 1944, 1948, 1949-1950, iar în anul 1958 a fost condamnat la opt ani de temniță grea, pentru finalizarea lăcașului de cult din Vinerea, fiind întemnițat la Aiud și Gherla. A fost eliberat la 31 iulie 1964, fiind reîncadrat la parohia Bobâlna, pe care a păstorit-o până în anul 1996. A trecut la cele veșnice în 16 februarie 2009, fiind înmormântat lângă biserica din Bobâlna.


GALERIE FOTO