Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit duminică, 1 octombrie, în Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc, locaş de cult care și-a sărbătorit hramul Acoperământului Maicii Domnului. În sobor s-au aflat Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, precum şi stareți ai mănăstirilor dimprejur, consilieri eparhiali, protopopi, diaconi și alți slujitori ai sfintelor altare. La această liturghiearhierească au fost prezenți numeroşi credincioși,îmbrăcați în port popular în această zi de sărbătoare. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către corala „Pocrov” a Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc. La chinonic, grupul vocal ,,Flori Toplitene” din Toplița, județul Harghita, condus de doamna profesoara Livia Harpa, a interpretat câteva pricesne. Au fost prezenți invitați de seamă precum și oficialități centrale și locale.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, a vorbit despre Minunea înfătuită în anul 911 după Hristos prin apariția Acoperământului Maicii Domnului.
„Peste poporul lui Dumnezeu s-a arătat oarecând «Acoperământul Maicii Domnului». S-a arătat Maica Domnului prin anul 911, în vremea împăratului Leon cel înțelept. Maica Domnului, în biserica din Vlaherne din Constantinopol, pe la al patrulea ceas din noapte, s-a arătat împreună, rugându-se cu Sfântul Ioan Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului și cu Sfântul Ioan Evanghelistul și cu mulțime de cete îngerești și de Sfinți. Acolo s-a arătat biserica Cerului, Biserica cea Triumfătoare, în biserica aceasta luptătoare în care ne aflăm noi în perioada aceasta vremelnică de luptă pentru câștigarea Împărăției Cerurilor” a spus Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Pornind de la cuvintele Evangheliei de astăzi, citită în duminica a 19-a după Rusalii „Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor” și anume „Fiți milostivi, precum și Tatăl vostru milostiv este.” (Luca cap 6, vers. 36), Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a accentuat celor prezenți cele două principii creștine, milostenia și iubirea vrăjmașului.
„Dacă înțelegem că suntem datori să fim milostivi și a fi milostiv nu înseamnă doar a da ceva material cuiva, este adevărat că faptele acestea ale milei trupești sunt rezultatul unui proces, unui sentiment, unei virtuți pe care tu o trăiești. Pentru că are milostenia și latura spirituală, de aici pornește totul și iată că Mântuitorul le explică ucenicilor și ne explică și nouă, apropiind această virtute de noi cu condiția pe care ne-o pune la început: «Ce vreți voi să vă facă alții, să faceți și voi la fel. ». Oare nu este un efort atât de mare, cel pe care L-a făcut Mântuitorul Iisus Hristos de pe Cruce, în loc să-i pedepsească sau să-i blesteme cum am face noi? S-a rugat pentru ei și a zis: Tată nu le socoti lor, păcatul acesta.” Dacă a existat și la popoarele păgâne, dacă există, de fapt, și în alte filozofii, «Ceea ce ție îți place altuia nu-i face.» Deci este un temei firesc omenesc că dacă vrei ca cineva să-ți facă ție bine, trebuie să fii tu primul care faci că o să primești înapoi, Dumnezeu nu rămâne dator! Vorbim despre fapta aceasta, a milei trupești, când dai un bun cuiva, tu produci trei bucurii deodată, și anume: ai tu bucuria ta, că ai făcut ceva pentru tine; apoi bucuria ta e mai mare când vezi că cel care primește darul se bucură și îți mulțumește; iar mai apoi nu trebuie să uităm niciodată că mare bucurie se întâmplă în Ceruri, provocăm bucurie Cerului în momentul în care, din ceea ce ne-a dat Dumnezeu, împărțim și altora pentru ca ceea ce avem să putem păstra și să ne putem bucura de Darurile primite de la Dumnezeu. Însă, pentru ca să putem fi binefăcători în mod continuu sau nu așa întâmplător, trebuie să avem o stare sufletească, o înclinare, o pace lăuntrică, o stăpânire în tot ceea ce ține de revolta noastră, de încercarea egoistă de a face dreptate. Ni se întâmplă foarte multe nedreptăți. Sunt oameni care fac rău și ne fac rău, nu pentru că ar vrea ei, ci pentru că vrăjmașul lucrează. În momentul în care tu ești supus unei nedreptăți, afară de rugăciunea pe care o faci către Dumnezeu, tu îi mai ceri lui Dumnezeu: «Scapă-mă de nedreptatea aceasta și dă-i și lui celui care ți-a făcut rău pe măsură.» A existat în Vechiul Testament, să zicem poruncă: «Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte.». Practic, dacă îți face cineva rău, poți să faci și tu pe măsură. Dar facem pe măsură? Dacă am fi puși ca să ne facem noi dreptate, am măsura noi cât rău ne-au făcut, ca exact același rău să-i facem celuilalt? Niciun caz!” a transmis Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Andrei a adresat cuvinte de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu, pentru grija părintească față de eparhia sufragană a Covasnei și Harghitei, Preasfințitului Părinte Nestor, Episcop al Devei și Hunedoarei și Preasfințitului Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, autorităților locale și centrale prezente, șefilor de instituții, clerului, cinului monahal prezent și poporului binecredincios.
„Ne bucurăm și ne veselim duhovnicește pentru că Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu al Ardealului a binecuvântat această Sfântă Episcopie, astăzi, la Hramul Catedralei Episcopale. Înaltpreasfinția Voastră, așa cum repeta de multe ori părintele profesor Ilie Moldovan, vă mulțumim din Cer până în pământ, pentru dragostea părintească care ne-o purtați nouă tuturor clerului, cinului monahal, credincioșilor și credincioaselor din Mitropolia Ardealului. Le mulțumim celor doi vlădici de la Deva, Preasfințitului Părinte Episcop Nestor și Preasfințitului Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, pentru dragostea cu care au răspuns invitației noastre. Mulțumim părinților slujitori ai sfintelor altare, maicilor starețe, onoratelor oficialități pentru dragostea cu care ne sunteți aproape de lucrarea duhovnicească a Episcopiei noastre și nu în ultimul rând, dați–mi voie să vă mulțumesc dumneavoastră, credincioșilor prezenți. Îi mulțumim doamnei profesoare Livia Harpa pentru dragostea cu care cu aceste „Flori Toplițene”, căci așa se numește grupul vocal de la Toplița, a venit astăzi în Catedrala Episcopală s-o laude pe Maica Preacurată. Membrilor coralei „Pocrov”, în frunte cu doamna profesoară Nicoleta Pârvu, pentru dragostea cu care duminică de duminică și sărbătoare de sărbătoare, răspund în cadrul Dumnezeieștii Liturghii, vă mulțumim dumneavoastră pentru dragostea cu care astăzi ați binecuvântat să fiți împreună cu noi, să ne bucurăm de Hramul Catedralei Episcopale.” a mulțumit Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a acordat membrilor Permanenței Centrului Eparhial al Episcopiei Covasnei și Harghitei distincții după cum urmează: au primit „Crucea Șaguniană pentru clerici”, preot Eugen-Teodor Bijec, consilier administrativ-bisericesc; preot Romeo-Paraschiv Oltean, consilier economic; preot Vasile-Constantin Budeanu, consilier financiar; preot Călin-Pavel Suciu, consilier administrație și lumânări; preot Lauretiu-Gabriel Panciu, secretar eparhial și consilier cultural; ierodiacon Hrisostom Chiriac, casier și secretar al sectorului exarhat, arhidiacon Alexandru-Constantin Moroianu, consilier media și secretar cabinet chiriarh și Ordinul „Sfântul Ierarh Andrei Mitropolitul Transilvaniei” au primit: protosinghel Filotei Mînzală, Eclesiarhul Catedralei Episcopale; preot Cristian Cristinoi, consilier social; preot Răzvan-Vlad Ganea, consilier colportaj; preot Marian-Ovidiu Muresan, inspector eparhial; preot Ioan-Iustin Milu, Inspector al Complexului Hotelier Bradul; arhidiacon Ioan-Puiu Tudor. Maica stareță, Stavrofora Minodora, stareța Mănăstirii Sfântul Ierarh Nicolae din incinta Centrului Eparhial, a primit ordinul pentru femei „Anastasia Șaguna”.
Sursa: episcopiacvhr.ro
GALERIE FOTO