Praznicul Pogorârii Sfântului Duh sărbătorit la Catedrala Episcopală din Deva


În Duminica Pogorârii Sfântului Duh, 12 iunie 2022, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, alături de soborul slujitor. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sfântul Ierarh Nicolae”, dirijată de către Preotul Daniel Balea.

În continuare, după Sfânta Liturghie, a fost oficiată slujba Vecerniei, în cadrul căreia au fost rostite cele șapte rugăciuni care invocă ajutorul Sfintei Treimi și care amintesc de cele șapte daruri ale Duhului Sfânt, care s-a pogorât în ziua Cincizecimii. De asemenea, în rugăciuni sunt prezente și cereri pentru cei adormiți în Domnul. Datorită faptului că cele șapte rugăciuni se citesc stând în genunchi, slujba aceasta se mai numește și „Vecernia plecării genunchilor”. La finalul slujbei, Părintele diacon Bogdan Mihail Guțanu, slujitor la Catedrala Episcopală, a fost hirotesit arhidiacon.

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a explicat că lucrarea Duhului Sfânt în Biserică, începută odată cu pogorârea asupra Sfinților Apostoli, când a luat naștere Biserica în chip văzut, rămâne vie și roditoare în permanență prin Sfintele Taine și prin slujbele săvârșite în Biserică.


GALERIE FOTO