Praznicul Pogorârii Sfântului Duh sărbătorit la Catedrala Episcopală din Deva


În Duminica praznicului Pogorârii Sfântului Duh, 23 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al Catedralei Episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, împreună cu soborul slujitor. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sfântul Ierarh Nicolae”, dirijată de către Preotul Daniel Balea.

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul a explicat credincioșilor prezenți că Duhului Sfânt pogorât la Cincizecime peste Sfinții Apostoli se pogoară și se sălășluiește în toți credincioșii care se ostenesc și sunt stăruitori în împlinirea poruncilor lui Dumnezeu.

După Sfânta Liturghie, conform rânduielii tipiconale din această zi de praznic împărătesc, a fost oficiată slujba Vecerniei, în cadrul căreia au fost rostite cele șapte rugăciuni care invocă ajutorul Sfintei Treimi și care amintesc de cele șapte daruri ale Duhului Sfânt, care s-a pogorât în ziua Cincizecimii. De asemenea, în rugăciuni sunt prezente și cereri pentru cei adormiți în Domnul.

La finalul slujbei Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a pus la inimile credincioșilor un cuvânt despre însemnătatea praznicului acestei zile, la Pogorârea Duhului Sfânt întemeindu-se Biserica în chip văzut, unde Duhul Sfânt lucrează neîncetat prin Sfintele Taine spre sfințirea celor ce vin și se împărtășesc de ele.


GALERIE FOTO