Praznicul Pogorârii Sfântului Duh sărbătorit la Catedrala Episcopală din Deva


În Duminica Pogorârii Sfântului Duh, 20 iunie 2021, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, alături de soborul slujitor. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sfântul Ierarh Nicolae”, dirijată de către Părintele Daniel Balea.

În continuare, după Sfânta Liturghie, a fost oficiată slujba Vecerniei numită „a plecării genunchilor”, în cadrul căreia au fost rostite cele șapte rugăciuni care invocă ajutorul Sfintei Treimi și care amintesc de cele șapte daruri ale Duhului Sfânt.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Episcop Gurie, despre puterea și curajul pe care le-au primit Sfinții Apostoli la Pogorârea Sfântului Duh, din oameni cu slăbiciuni și fricoși devenind plini de râvnă pentru propovăduirea Evangheliei, chiar în acea zi, vorbind Sfântul Apostol Petru mulțimii adunate la Ierusalim pentru sărbătoarea Cincizecimii, s-au botezat ca la trei mii de oameni (Faptele Apostolilor, cap. 2). De asemenea, Preasfinția Sa a atras atenția că pentru a reînnoi lucrarea Duhului Sfânt în viața noastră avem nevoie de o inimă smerită, fugind mereu de mândrie, de viclenie și de judecata semenilor.


GALERIE FOTO