Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca


DSC_0617Peste 1000 de clujeni au participat duminică, 19 iunie 2016, de praznicul Pogorârii Sfântului Duh, la procesiunea de Rusalii organizată de Arhiepiscopia Clujului pentru cel de-al șaselea an consecutiv, informează Radio Renaşterea.

La invitația Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la procesiunea din acest an au participat doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei, și Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei.

„Duhul Sfânt încălzește tot genunchiul care se pleacă în fața Preasfintei Treimi”

Ierarhii au condus mulțimea într-o procesiune pe străzile din centrul Clujului, în semn de evlavie pentru marea sărbătoare a Pogorârii Sfântului Duh.  Deși pentru al treilea an consecutiv, între timp norii s-au adunat deasupra centrului orașului, clujenii nu s-au abătut din drum și au continuat să cânte troparul praznicului, alături de ierarhi și preoți, până la finalul traseului.

Cei prezenți au avut bucuria de a asculta cuvântul de învățătură rostit de Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei:

Iată fraților și surorilor, că la 50 de zile de la Înviere, Duhul Sfânt coboară și încălzește tot genunchiul care se pleacă în fața Preasfintei Treimi. Chiar dacă sărbătoarea de astăzi până în secolul al V-lea a fost prăznuită împreună cu Înălțarea Domnului la ceruri, ea a mărturisit lucrarea Duhului Sfânt în lume. Sărbătoarea aceasta încheie ciclul sărbătorilor pământești dedicate activității Mântuitorului Iisus Hristos. Duhul Sfânt însuflețește lucrul mâinilor lui Dumnezeu. Omul, care este Chip și Asemănare a lui Dumnezeu este umbrit de lucrarea Duhului Sfânt încă de la intrarea în creștinism. Tot Duhul lui Dumnezeu a zidit Biserica pe pământ, iar noi credincioșii, intrând în creștinism, prin Sfintele Taine, ne mișcăm și trăim duhovnicește prin lucrarea Duhului Sfânt.

Ajunși din nou în fața Catedralei Mitropolitane, cei doi ierarhi invitați au rostit rugăciunile de binecuvântare a țarinilor, specifice praznicului Cincizecimii.


GALERIE FOTO

Sursa: mitropolia-clujului.ro