Requiem (KV 626) de W. A. Mozart, în premieră la Deva


EPDH - 06.12.2015 - Requiem-39Duminică, 6 decembrie 2015, cu binecuvântarea și prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, în sala Teatrului de Artă din Deva a avut loc un concert de excepție în interpretarea orchestrei și corului Operei Naționale din Cluj-Napoca, condusă sub bagheta reputatului dirijor Adrian Morar. În premieră în orașul Deva, corul și orchestra Operei din Cluj-Napoca a încântat publicul hunedorean cu o piesă intrată demult în vistieria celor mai frumoase și complexe compoziții muzicale din istorie, „Requiem” de Wolfgang Amadeus Mozart.

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca şi-a deschis pentru întâia oară porţile în anul 1919, devenind cea mai veche instituție lirico-dramatică din țară, urmată de București și Timișoara, un simbol unic de cultură şi artă, în forma sa desăvârşită. O tradiţie unică, mândră şi răsunătoare, de peste un secol, este continuată cu talent, pricepere şi dedicare şi astăzi, când Opera Naţională Română din Cluj-Napoca se poate lăuda cu unii dintre cei mai valoroşi artişti lirici ai ţării, o talentată orchestră şi cor, reuniţi pentru punerea în scenă a unui bogat repertoriu mondial de operă, operetă şi balet, frecvent împrospătat de premiere ce atrag magnetic publicul.

Într-o interpretare deosebită, corul și orchestra Operei Națională din Cluj-Napoca, dirijate de domnul Adrian Morar, a prezentat publicului din Deva piesa „Requiem”. Compusă de Wolfgang Amadeus Mozart, Requiemul în re minor (KV 626) din anul 1791, este ultima compoziție a celebrului compozitor austriac. Deși doar aproximativ două treimi din lucrare au fost scrise de el și în pofida faptului că nu este singurul requiem compus de Mozart, Requiemul în re minor, cu numărul KV 626 în catalogul Köchel al lucrărilor mozartiene, este una dintre operele sale cele mai cunoscute și apreciate. Mozart a murit în timpul compunerii, însă pentru că era o operă comisionată, Requiemul a fost terminat de către doi elevi ai lui Mozart, Joseph Eybler și Franz Xaver Süßmayr, însărcinați în acest scop de văduva compozitorului, Constanze Mozart. Lucrarea este compusă din 12 părți (Dies irae, Tuba mirum, Rex tremendae, Recordare, Confutatis, Lacrimosa, Domine Jesu, Hostias, Andante, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei), având la bază șase strofe ale unui text poetic latin din veacul al XIII-lea și șase texte liturgice, ce fac parte din slujba funerară catolică, partea denumită Lacrimosa fiind cea mai cunoscută. Requiemul este scris pentru patru voci soliste (soprano, alto, tenor, bas), cor mixt și orchestră.

Spectacolul din sala Teatrului de Artă din Deva, organizat de Episcopia Devei și Hunedoarei, a debutat cu un moment de reculegere, întregul concert fiind dedicat memoriei victimelor incendiului din clubul Colectiv din București.

Acest eveniment de mare anvergură culturală încheie o serie de manifestări dedicate hramului Catedralei Episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, manifestări în cadrul cărora credincioșii hunedoreni au putut fi părtași rememorării a ceea ce a însemnat perioada comunistă pentru conștiința spirituală românească într-o conferință teologică intitulată „Pătimitori și pătimire în închisorile comuniste”, au vestit Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos luând parte la un concert de colinde, „Miracol pentru suflet”, în interpretarea coralei „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului și au participat la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de către un ales sobor de ierarhi, preoți și diaconi cu prilejul hramului Catedralei Episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva.


GALERIE FOTO