În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, 8 septembrie 2024, zi în care se face pomenirea Nașterii Maicii Domnului, au avut loc Serbările Naționale de la Țebea, la împlinirea a 200 de ani de la nașterea Eroului Național Avram Iancu și a 152 de ani de la trecerea la cele veșnice. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Țebea, Protopopiatul Brad, împreună cu soborul de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul a vorbit despre cinstirea Sfintei Cruci, explicând că prin răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos Crucea a devenit, din instrument de tortură, altar de jertfă, iar cei ce i se închină, se închină Celui ce a sfințit-o cu sfânt Sângele Său.
A urmat oficierea slujbei Parastasului, la mormântul „Crăișorului munților”, aflat în fața locașului de închinare din Țebea. Împreună cu eroul național Avram Iancu au fost pomeniți și tribunii Ioan Buteanu, Simion Groza preotul, și eroii români din toate timpurile și din toate locurile. La slujba de pomenire au fost prezenți reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, personalități politice și credincioși veniți să ia parte la aceste evenimente de renume național.
În cuvântul adresat cu acest prilej Preasfințitul Părinte Episcop Nestor, referindu-se la cuvintele din testamentul eroului Avram Iancu: „Unicul dor al vieții mele este să-mi văd națiunea fericită!”, a explicat că Dumnezeu este izvorul adevăratei fericiri, din care oamenii gustând devin ei înșiși izvor de fericire pentru ceilalți. Sub acest imbold, adumbrit de scutul credinței în Dumnezeu, Avram Iancu a dorit și a luptat jertfelnic pentru fericirea celor mulți, fiind astăzi model vrednic de urmat pentru noi toți.
În continuare au fost rostite cuvinte de evocare istorică a evenimentului și mesaje din partea autorităților statului, iar apoi au fost depuse coroane de flori la mormântul eroului Avram Iancu, manifestarea de la „Panteonul Moților” încheindu-se cu defilarea gărzii de onoare. În partea a doua a zilei a avut loc un spectacol folcloric.
Avram Iancu s-a născut la Vidra de Sus, jud. Alba, în anul 1824. A fost reprezentantul cel mai de seamă al Revoluției române transilvănene din 1848 și un veritabil erou al poporului, ale cărui virtuți le-a făcut să strălucească peste veacuri, ca o pildă vie urmașilor iubitori de țară și ca un izvor luminos de mândrie națională. A trecut la cele veșnice în 10 septembrie 1872, în Baia de Criș, fiind înmormântat la Țebea. La 200 de ani de la nașterea „Crăișorului Munților” anul 2024 a fost declarat de Parlamentul României ca fiind „Anul Avram Iancu”.
GALERIE FOTO