Sfânta Parascheva sărbătorită cu evlavie de zeci de mii de pelerini la Iași


Zeci de mii de credincioși au participat la Sfânta Liturghie astăzi, în ziua de prăznuire a Sfintei Parascheva la Sfânta Liturghie săvârșită la Catedrala Mitropolitană din Iași.Sărbătoarea de anul acesta a fost dedicată Anului omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului şi Anului comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de ierarhi atât din țară, cât și din afara granițelor la un Altar amenajat în fața Catedralei Mitropolitane din Iași.

Soborul arhiereilor a fost format din Înaltpreasfinţitul Părinte Gheorghios, Mitropolit de Kitrus, Katerini şi Platamonas (Grecia); Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei; Înaltpreasfinţitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse (Bulgaria); Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei; Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor; Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul ortodox român al Europei Occidentale şi Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale; Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului; Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; Preasfinţitul Părinte Agathonic, Episcop de Arusha şi Tanzania Centrală; Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum; Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor; Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei; Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți; Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud; Preasfinţitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor; Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului; Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor; Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului; Preasfinţitul Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei; Preasfinţitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix; Preasfinţitul Părinte Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei; Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor; Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului; Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei; Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților; Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu‑vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Gheorghios, care a vorbit despre tradiția pelerinajelor, făcând referire la cel de la Iași.

„Cu toţii am venit, unii de aproape şi alţii de departe, ca pelerini ai Sfintei Parascheva din Epivata, protectoarea spirituală a cetăţii Iaşilor şi ocrotitoarea noastră a tuturor. Pelerinajul nostru devine, astfel, o mărturie a dispoziţiei noastre lăuntrice de a ne întări în credinţă din credinţa pe care a avut‑o Sfânta Parascheva în Dumnezeu şi de a umbla în viaţa noastră după exemplul ei”. De asemenea, a arătat că pelerinajul creştin se referă şi la trup, şi la suflet, iar toate se fac spre unirea în Duh şi în Adevăr cu Dumnezeu, Izvorul sfinţeniei.

„Pelerinajul autentic se împlineşte prin moartea patimilor, a egoismului şi a sentimentului că totul se abordează prin cunoaştere raţională. Învierea duhovnicească a fiinţei umane, aşadar, se face atunci când omul iubeşte şi se împărtăşeşte de darul Adevărului, adică darul lui Hristos, pentru ca El să locuiască în noi şi noi toţi să fim fiii Săi. Se realizează dacă ne închinăm lui Dumnezeu în Duh, adică, dacă dorim să împlinim şi să trăim voia lui Dumnezeu în viaţa noastră. […] Adevăraţii pelerini sunt mai mult decât simpli călători la locurile sfinte, căutători ai cuvintelor sfinţilor sau cinstitori de icoane şi de sfinte moaşte. Adevăraţii pelerini nu sunt cei care ajung la autosuficienţă datorită sfinţeniei altora. Devenim adevăraţi pelerini atunci când ne străduim să lucrăm la propria noastră curăţire şi sfinţire a vieţii. Iar aceasta nu se împlineşte doar prin respectarea formelor exterioare creştine, ci mai ales prin trăirea unei comuniuni autentice cu Dumnezeu. Dacă inima noastră nu se odihneşte cu adevărat în chipul de închinare pe care Dumnezeu îl cere, nu ne folosim duhovniceşte. Suntem chemaţi, aşadar, să nu ne limităm doar la închinarea la sfintele moaşte şi sfintele icoane. Ci, mai mult decât atât, viaţa bisericească, viaţa după Dumnezeu este autentică atunci când dă naştere credincioşilor transformaţi prin harul Învierii şi al Iubirii, pe calea Adevărului însuşi care este Hristos”!

„Nu este armă mai importantă decât rugăciunea!”

Spre finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a adresat un scurt cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa rugăciunii în contextul vremurilor actuale: „Nu este o armă mai importantă decât rugăciunea. Iar dumneavoastră ştiţi prin propria experienţă acest lucru. De aceea, pe lângă rugăciunea pe care o adresaţi lui Dumnezeu pentru dumneavoastră, pentru membrii familiei, amintiţi‑vă seara la rugăciune de chipul celor care‑au căzut sub bombe, de mamele lor de‑acasă, de soţii şi de pruncii lor. O rugăciune, o metanie, un psalm din dumnezeiasca Psaltire pot aduce mult, chiar foarte mult, pentru cele care se întâmplă acolo, rugându‑L pe Dumnezeu să vină cu mâna Sa ocrotitoare, apărându‑ne şi pe noi, şi pe ei de urgia cea nemiloasă a războiului”.

Premii pentru cei care au ajutat refugiații ucraineni

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Teofan a invitat şi a premiat mai multe persoane care s‑au implicat anul acesta în sprijinirea refugiaţilor ucraineni, ţinând cont de contextul actual.

Este vorba despre părintele Marcel Bobârcă, preot paroh la Parohia Sculeni; părintele Costel Rumega, preot la Parohia „Sfântul Nicolae” din Rădăuţi Prut; părintele Mihai Haraga, de la Parohia „Sfântul Gheorghe” din Ştefăneşti‑Târg; părintele Oleg Petrov, preot într‑o suburbie a oraşului Odessa, și Valentina Haidău din Iaşi, pensionară, dar o persoană extrem de activă şi dedicată celor aflaţi în suferinţă.

Familiile amintite mai sus au primit fiecare în dar câte o Biblie, o diplomă de recunoştinţă şi distincţia „Crucea Sfântul Iosif cel Milostiv”.

La sfârșitul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit tuturor autorităților publice implicate în desfășurarea evenimentelor.

Sursa: ziarullumina.ro


GALERIE FOTO