Centenarul Încoronării sărbătorit la Alba Iulia


Centenarul Încoronării primilor doi monarhi ai României Mari, Regele Ferdinand I şi Regina Maria I, a fost sărbătorit sâmbătă, 15 octombrie, la Alba Iulia, prin ample manifestări religioase şi culturale. Mulţimile de participanţi la eveniment au fost binecuvântate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Cetatea Alba Iuliei a redevenit loc de pelerinaj, la patru ani de la Centenarul Marii Uniri, pentru mii de români din întreaga ţară veniţi să cinstească memoria celor doi monarhi încoronaţi la Catedrala Reîntregirii din inima ţării. Îmbrăcaţi în costume populare, cu steagul României în mâini, românii ajunşi în cetatea Alba Iuliei au avut posibilitatea să se roage la slujbele săvârşite în această zi, să afle mai multe despre momentul istoric al încoronării şi să-i vadă pe reprezentanţii Casei Regale a României.

Programul din ziua în care s-au împlinit 100 de ani de la istoricul moment al încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria I a început la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, lăcaşul de cult ridicat în perioada 1921-1922 pentru evenimentul care avea să consacre unirea românilor realizată cu multă jertfă şi eroism la 1 decembrie 1918. Sfânta Liturghie din ziua Centenarului Încoronării a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu arhipăstorii eparhiilor sufragane Mitropoliei Ardealului: Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, şi Preasfinţitul Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei. Alături de ierarhi s-a aflat un sobor de preoţi şi diaconi, format din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia şi membri ai Administraţiei eparhiale din Arhiepiscopia Sibiului şi din Arhiepiscopia Alba Iuliei.

Sfânta Liturghie a fost urmată de un Te Deum oficiat în faţa Catedralei Reîntregirii de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi soborul de arhierei din care a mai făcut parte şi Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Custodele Coroanei Regale a României, Majestatea Sa Margareta, împreună cu membri ai Familiei Regale a României, au fost întâmpinaţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu la intrarea în curtea Catedralei Reîntregirii, unde a avut loc o ceremonie de primire a oaspeţilor şi oficialităţilor, prin onoruri militare şi intonarea Imnului naţional şi a imnului regal. Au urmat, mai apoi, o ceremonie de dezvelire a plăcii aniversare aşezată pe peretele vestic al clopotniţei Catedralei din Alba Iulia, în apropiere de bustul Regelui Ferdinand, şi sfinţirea acesteia, slujba religioasă fiind săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu. Reprezentanţii Casei Regale şi oficialităţile au fost conduse, apoi, pe scena din faţa catedralei, unde s-a oficiat Te Deum-ul.

La finalul slujbei religioase, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul festiv intitulat „Încoronarea Regală de la Alba Iulia a fost consfinţirea Marii Uniri a poporului român”. De asemenea, Mircea Abrudean, şeful Cancelariei prim-ministrului României, a transmis mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă. Ceremonia s-a încheiat cu un foc de artificii tricolore.

Expoziţii, ceremonii şi recital de cântări religioase

Sărbătoarea a continuat cu vizitarea expoziţiei pregătite special pentru această zi în Palatul Principilor din cetatea Alba Iuliei, unde reprezentanţii Casei Regale a României, ierarhii, oficialităţile şi invitaţii au admirat piese de vestimentaţie şi obiecte care au aparţinut familiei regale. Mai apoi, pe pietonala Mihai Viteazul a avut loc o paradă militară, urmată de o amplă manifestare culturală organizată în Sala Unirii din cetatea Alba Iuliei. Aici, au fost lansate două volume festive: „Încoronarea de la Alba Iulia”, de Tudor Roşu, Ioana Rustoiu şi Marius Cristea, şi „Regele Ferdinand şi Regina Maria”, o reeditare a lucrării cu acelaşi nume a istoricului Nicolae Iorga. Tot aici a fost reconstituită ceremonia încoronării din 15 octombrie 1922. Angajaţi şi voluntari colaboratori ai Muzeului Unirii din Alba Iulia au adus în faţa oaspeţilor momentul istoric al încoronării aşa cum s-a păstrat în imagini. Un element inedit a fost reconstituirea baldachinului sub care a avut loc ceremonia încoronării, originalul fiind distrus în urma unui incendiu la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.

Ultima manifestare din prima parte a sărbătorii a avut loc în Piaţa Cetăţii. Aici, după intonarea Imnului naţional şi a imnului regal, a fost dezvelită şi sfinţită statuia Reginei Maria, opera sculptorului Mircea Rusu. După mesajele autorităţilor judeţene, Corul „Armonia” din Baia Mare a susţinut un recital de cântece religioase şi patriotice prin care s-a încheiat prima parte a programului din această zi.

Sărbătoarea de la Alba Iulia a continuat cu spectacole, concerte şi manifestări militare, iar duminică, 16 octombrie, vor avea loc noi manifestări culturale şi artistice în cetatea Alba Iuliei.

Sursa: ziarullumina.ro

Foto credit: reintregirea.ro


GALERIE FOTO