Sfântul Ioan Botezătorul, ocrotitorul Sfintei Mănăstiri Făgețel


Sfântul Ioan Botezătorul, ocrotitorul Sfintei Mănăstiri Făgețel, adună în ziua de 29 August a fiecărui an liturgic cler și popor la Mănăstirea de la Izvoarele Trotușului.

Evenimentele duhovnicești care marchează hramul vechii vetre monahale au debutat cu slujba Privegherii săvârșite în ajunul sărbătorii închinate Înaintemergătorului și Botezătorului Domnului nostru Iisus Hristos, moment la care delegatul din partea Centului Eparhial, Pc. Pr. Dr. Panciu Laurențiu-Gabriel a susținut un cuvânt de învățătură privind reprezentările hagiografice și iconografice ale Sfântului Ioan în erminia picturii românești, pornind de la izvoarele patristice.

Ziua de 29 august 2022 a debutat prin primirea în chip festiv a chiriarhului locului, Preasfințitul Părinte Andrei, împreună cu Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, care au liturghisit alături de un sobor de preoți și diaconi în prezența a numeroși credincioși.

Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Nestor a rostit un bogat cuvânt de învățătură privind viața și activitatea ocrotitorului mănăstirii, amintind despre modul în care Sfântul Ioan Botezătorul a fost înger în trup, asemănându-se îngerilor celor ce viețuiesc în ceruri, apostol și Înaintemergător al Domnului nostru Iisus Hristos.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Andrei, a adresat alese mulțumiri Preasfinției Sale, soborului slujitor, oficialităților centrale și locale și credincioșilor prezenți care au venit să fie alături de obștea Sfintei Mănăstiri când își sărbătorește ocrotitorul.

Răspunsurile la strană au fost date de către Grupul Psaltic „Kirios” din Brașov.

Sursa: episcopiacvhr.ro


GALERIE FOTO