Simpozion Interjudețean cu tematica „Creștinism, artă, mărturisire” la Liceul Tehnologic „Crișan” din Crișcior


Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, în cadrul Liceului Tehnologic „Crișan” din Crișcior s-a desfășurat în data de 7 noiembrie 2017 a VIII-a ediție a Simpozionului interjudețean care în acest an s-a derulat sub genericul „Creștinism, artă, mărturisire”.

Conștienți fiind de responsabilitatea pe care o are fiecare generație față de cele ce urmează, de multitudinea factorilor de risc la care sunt expuși tinerii societății noastre și de vulnerabilitatea lor la acești factori, considerăm că inițierea unui astfel de simpozion întărește inter-relaționarea dintre școală – biserică – familie, responsabilitatea educabililor față de generațiile viitoare și creșterea armoniaosă în spiritul valorilor favorabile trăiniciei vieții și societății.

Simpozionul a fost direcționat pe două secțiuni, prima fiind dedicată didacticii moderne în care s-au propus modalități de adaptare a actului didactic la nevoile generației actuale în interesul unei învățări calitative. În cea de a doua secțiune s-au prezentat tematici legate de religie, artă, muzică, martiri din perioada comunistă. Tematica a fost generată ținând cont de faptul că la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2017, în Patriarhia Română, să fie declarat „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”.

Simpozionul a întrunit participări din Bacău, Râmnicu Vâlcea, Arad, Lupeni, Deva, Brad, Brănișca, Bucureșci, Ribița, Baia de Criș etc. Organizarea lui s-a făcut la inițiativa domnului profesor Daniel Constantin Benea cu implicarea domnilor profesori Adriana Hărduț, Laura Miclea, Mihaela Pleșa, doamna bibliotecar Loredana Pașca și d-nul prof. Liorean – Gheorhe Banciu, metodist pe disciplina Religie în zona Brad. Subliniem susținerea morală și implicarea echipei manageriale reprezentată de domnul Director Cosmin Jurca și doamna Director adjunct Otilia Oancea, care au oferit suport de consultanță necondiționat. Simpozionul a fost onorat de prezența Pr. Radu Trifon, Consilier pentru Învățământ și activități cu tineretul al Episcopiei Devei și Hunedoarei, care după oficierea slujbei de Te Deum a transmis cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Episcop Gurie. De asemenea, au participat Pr. Insp. Șc. Lect. Univ. Dr. Gabriel Valeriu Basa și doamna Inspector Școlar Prof. Berbeceanu Gabriela care au transmis un mesaj de susținere și felicitare pentru organizarea activității din partea conducerii Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara. Ne-am bucurat de prezența Pr. Protopop Ioan Petru Diniș de la Brad, Pr. Ioan Jorza, Pr. Stan Gheorghe și pr. Adrian Ioan Talpaș, care au susținut simpozionul prin prezență și sponsorizare. Simpozionul a atins teme de actualitate și a propus soluții de raportare la modalitățile actuale de abordare a existenței.

Considerăm că bagajul informațional oferit de școală printr-o pedagogie riguros planificată și adaptată la nevoile actuale precum și inter-relaționărea dintre școală – biserică – comunitate – familie, toate înlănțuite de credință, vor genera omul frumos, responsabil al generației de mâine, fapt urmărit și de acest simpozion.

Prof. Benea Daniel Constantin


GALERIE FOTO