Sinaxă monahală în eparhia hunedoreană

Cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, marți, 17 octombrie 2023, la Mănăstirea Crișan a avut loc Sinaxa stareților și starețelor așezămintelor monahale din Episcopia Devei și Hunedoarei.

Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii, împreună cu soborul de preoți și diaconi, hirotonind întru diacon pe tânărul teolog Ioan Daniel Cîzu, ce urmează a fi hirotonit preot pe seama parohiei Lunca Cernii de Sus din Protopopiatul Deva.

În debutul lucrărilor Sinaxei Arhipăstorul hunedorean, Preasfințitul Părinte Episcop Nestor, a rostit cuvântul de deschidere, după care a dat citire textului conferinței cu titlu „Ascultarea – temelia vieții monahale”, prelegere în care Părintele Arhimandrit Zaharia Zaharou de la Mănăstirea „Sf. Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia, a vorbit despre ascultare ca și chintesență a monahismului, urmarea cea mai fidelă a smereniei lui Hristos pe pământ. Monahul nu lucrează pentru sine, ci pentru ceilalți, pentru frații săi, iar Celălalt cu precădere este Domnul. Acesta este de asemenea un semn al duhului ascultării, deoarece monahul urmează pilda Fiului omului, Care nu a căutat propria slavă, ci împlinirea voii Tatălui ceresc pentru mântuirea lumii și Și-a dat viața „răscumpărare pentru mulţi” (Matei 20, 28). Monahul află har atunci când își împlinește ascultările cu sârguință și cu dorința de a sluji fraților săi și de a se pune pe sine mai prejos decât ei, știind că măreția omului înaintea lui Dumnezeu nu stă în lucrarea pe care o săvârșește, ci în felul cum o săvârșește.

În continuare, Preacuviosul Părinte Zaharia a răspuns întrebărilor primite de la stareții și starețele din eparhia hunedoreană.

La final, Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a rostit un cuvânt de mulțumire adresat, în primul rând, Părintelui Arhimandrit Zaharia pentru învățăturile duhovnicești, iar apoi tuturor celor implicați în organizarea acestei întâlniri și tuturor viețuitorilor din așezămintele monahale hunedorene prezenți în această zi la Mănăstirea Crișan.


GALERIE FOTO