Sinaxă monahală mitropolitană la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus


Astăzi 18 octombrie 2022, la Mănăstirea „Brâncoveanu” – Sâmbăta de Sus, a avut loc Sinaxa stareților şi starețelor din Mitropolia Ardealului, compusă din Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Alba Iuliei, Episcopia Oradiei, Episcopia Covasnei și Harghitei și Episcopia Devei și Hunedoarei.

Această zi deosebită a început cu oficierea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, înconjurat de un sobor format din stareți şi duhovnici.

După terminarea Sfintei Liturghii, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în Aula Academiei de la Mănăstirea Brâncoveanu s-au desfășurat lucrările sinaxei monahale mitropolitane. Au fost prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Irineu Pop, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei și Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, exarhii așezămintelor monahale, stareții, starețele și duhovnicii din mănăstirile Mitropoliei Ardealului.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu, înainte de a prezenta Ordinea de Zi a Sinaxei mitropolitane, a adresat un cuvânt de binecuvântare și de „Bun venit” tuturor celor prezenți, ierarhi, stareți și starețe. Înaltpreasfinția Sa și-a exprimat bucuria de a fi împreună, în această comuniune duhovnicească, și i-a îndemnat pe monahi să lucreze neîncetat pentru îmbunătățirea vieții duhovnicești din așezămintele monahale încredințate spre păstorire duhovnicească și spre administrare edilitar-gospodărească. În încheiere, i-a îndemnat pe toți monahii să se roage neîncetat şi să-I mulțumească lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările primite şi pentru frumoasele realizări, atât în plan duhovnicesc, cât și din punct de vedere administrativ.

Exarhii fiecărei eparhii au făcut apelul nominal al stareților, starețelor, egumenilor și egumenelor care reprezintă vetrele monohale.

Programul a continuat cu susținerea comunicării cu titlul: „Sinteza învățăturii patristice asupra rugăciunii isihaste în scrierile Sfântului Paisie de la Neamț. de către Protos. Policarp Stoian de la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Apostoli” – Bran, din Arhiepiscopia Sibiului.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a mulțumit Preacuviosului Părinte Policarp pentru frumoasa comunicare, menționând faptul că lucrarea a fost una bine argumentată și foarte concentrată.

Au luat cuvântul:

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, îndemnând pe monahi la o trăire a isihiei prin părtășia sacramentală și prin rugăciune neîncetată.

Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a continuat în aceeași notă, arătând că rugăciunea este dovada faptului că îl iubim pe Dumnezeu, arătând totodată că dacă îl iubim pe Dumnezeu trebuie să ne rugăm.

Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, cu înțelepciunea și smerenia specifică, a continuat vorbind despre tematica anului omagial și comemorativ, prezentând câteva aspecte ale rugăciunii în viața creștinului și a Bisericii, dar și aspectele rugăciunii isihaste. Ierarhul a conchis spunând că rugăciunea este împlinită în viața creștinului sau a monahului atunci când este vie și contribuie la dobândirea dragostei, devenind un mod de a fi pentru fiecare în parte.

Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului a vorbit despre rugăciune, ascultare necondiționată și despre îmbinarea acestora în mod armonios în viața monahală.

După alocuțiunile ierarhilor, au fost invitaţi stareţii, stareţele și duhovnicii să ia cuvântul şi să-şi exprime bucuriile pe care le trăiesc, dar și problemele cu care se confruntă.

După luările de cuvânt ale ierarhilor și monahilor, în care s-au dezbătut câteva din problemele de actualitate legate de viața monahală, s-a făcut o scurtă analiză a realizărilor din anul ce a trecut, atât din punct de vedere duhovnicesc, cât şi din punct de vedere administrativ. După această analiză s-a constatat că în cuprinsul Arhiepiscopiei Mitropoliei Ardealului, viața monahală este foarte activă din punct de vedere duhovnicesc şi extrem de dinamică din punct de vedere administrativ cu deosebit de frumoase realizări în toate sfintele mănăstiri.

În continuare, Arhim. Ioachim a prezentat trei cărți care i-au fost oferite ca dar de suflet și prinos de cinstire Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu, cu ocazia împlinirii binecuvântatei vârste de 75 de ani. Este vorba despre Volumul Omagial intitulat: „Jertfelnicie în Apostolat, Didascalie și Liturghisire”, și dublul mănunchi de înmiresmate flori duhovnicești, anume, pastoralele la Nașterea Domnului „Taina Betleemului – Darurile Nașterii Domnului”, și la Învierea Domnului „Darurile Învierii” din 1996 până astăzi, pastorale în care, IPS Sa, ne explică într-un context euharistic și liturgic Taina Întrupării Fiului lui Dumnezeu și Misterul Pascal al Morții și Învierii Mântuitorului Hristos.

Înainte de a încheia sinaxa, ierarhii au mulțumit lui Dumnezeu pentru anul care a trecut şi pentru binecuvântările primite, rugându-L ca şi de acum înainte să reverse binecuvântarea Sa asupra tuturor.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro


GALERIE FOTO