Slujba de ipopsifiere a Episcopului-vicar ales al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului


La Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca  a fost oficiată sâmbătă, 22 februarie 2020, după Vecernie, slujba de ipopsifiere a Episcopului-vicar ales al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Arhimandritul Benedict Vesa. Prin această rânduială, noul Episcop-vicar ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost anunțat și chemat oficial la treapta de arhiereu.

La ipopsifiere au luat parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului și Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei. De asemenea, a asistat și Preasfințitul Părinte Vasile Flueraș.

„Rațiunea de a fi a unui episcop, a unui arhiereu, este aceea de a-L iubi pe Mântuitorul Iisus Hristos și de a-L face iubit”, a spus, în cuvântul adresat la final,  Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia. Ierarhul a făcut o paralelă între Duminica Înfricoșătoarei Judecăți și slujirea arhierească. „Este mare lucru să-l îmbraci pe cel gol, dar este și mai mare lucru să-l îmbraci pe om în Hristos, în veșmântul nestricăciunii. Este mare lucru să dau unui flămând o bucată de pâine, dar este și mai mare să i-L dăruiești omului pe Hristos…”

Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia l-a felicitat pe noul Episcop-vicar ales al Arhiepiscopiei Clujului. „Părinte Benedict, aceasta este slujirea arhierească la care ai fost chemat: să te îngrijești de cele trupești ale păstoriților, dar mai ales de cele duhovnicești. Noi, toți cei care ne-am adunat în această seară aici, ne rugăm Domnului să te întărească în Duhul Sfânt până la sfârșit, să-ți dăruiască mereu gând bun și inimă bună, cuvânt bun și faptă bună”.

La slujbă au fost prezenți preoți, oficialităţi locale și județene, oameni de cultură și sute de credincioşi.

Duminică, 23 februarie 2020, de la ora 9:30, va avea loc Sfânta Liturghie, celebrată în sobor de arhierei, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în cadrul căreia va fi săvârșită hirotonia întru arhiereu, iar de la ora 12:00 va avea loc ceremonia instalării noului Episcop-vicar, care va purta titulatura Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

Sursa: mitropolia-clujului.ro


GALERIE FOTO