Slujirile ierarhilor hunedoreni în Duminica a șaptea după Paști


Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Duminica a șaptea după Paști – a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, 13 iunie 2021, în biserica „Sfânta Treime” din parohia Spini, Protopopiatul Orăștie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți Preasfinția Sa a vorbit despre pomenirea în această Duminică a celor 318 Sfinți Părinți participanți la Sinodul I Ecumenic la Niceea în anul 325, unde au alcătuit primele șapte articole din Simbolul de Credință, pentru a păstra și propovădui corect dreapta credință. Mântuitorului Iisus Hristos îi avertizase pe Sfinții Apostoli „că mulți proroci mincinoși se vor scula și vor amăgi pe mulți” (Matei 24, 11), iar mai târziu Sfântul Apostol Pavel a atras atenția că vor fi vremuri grele pentru creștini (II Timotei 3), dar Biserica, nefiind întemeiată de mână omenească, ci de Dumnezeu „porțile iadului nu o vor birui” (Matei 16, 18). De asemenea, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a vorbit despre rugăciunea arhierească rostită de Mântuitorul – pericopa evanghelică citită astăzi la Sfânta Liturghie (Ioan 17, 1-13) – ca fiind model de rugăciune pentru creștini.

Pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată în mijlocul credincioșilor pe care îi păstorește, Părintele paroh Dragoș Trif a fost hirotesit sachelar, iar credincioșii implicați mai activ în activitățile parohiei au primit acte de cinstire. După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a săvârșit slujba de binecuvântare a casei parohiale, recent restaurată.

Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, a slujit în această Duminică la Schitul „Sfântul Ierarh Nicolae” – Vulcan, săvârșind Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa, făcând referire la cuvintele Mântuitorului din rugăciunea arhierească „Și aceasta este viața veșnică: Să te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Iisus Hristos, pe Care L-ai trimis” (Ioan 17, 3), a vorbit despre cunoașterea lui Dumnezeu prin care ajungem la dobândirea vieții veșnice, iar pe Dumnezeu Îl putem cunoaște prin citirea Sfintelor Scripturi, prin cunoașterea corectă a Sfintei Tradiții și mai ales prin relația personală cu Acesta pe care o trăim în rugăciune și la sfintele slujbe ale Bisericii. Legătura tainică prin care Îl cunoaștem cel mai bine sunt Sfintele Taine ale Spovedaniei și Împărtășaniei prin care Îl primim pe Hristos în inima și în sufletul nostru.


GALERIE FOTO