Înălțarea Domnului: Zi de pomenire a eroilor români


În Biserica Ortodoxă Română praznicul Înălțării Domnului este și ziua de pomenire a eroilor români. Astfel, la monumentul Eroilor din Deva a avut loc, joi, 10 iunie 2021, o slujbă de pomenire a tuturor ostașilor români care și-au jertfit viața pe câmpurile de luptă, în lagăre și închisori, pentru libertatea și demnitatea poporului român și pentru apărarea credinței strămoșești. Slujba parastasului a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a transmis un mesaj despre jertfa eroilor neamului datorită cărora suntem ceea ce suntem astăzi. Eroii și-au dat viața pentru realități pe care astăzi noi le trăim: libertate, prosperitate, înnoire revigorantă și orizonturi promițătoare. Ei s-au revoltat contra răului care strivea țara epocii lor: penurie economică, opresiune politică, prigoană sub aspect religios.

În continuare, în cadrul manifestării dedicate Zilei Eroilor, a urmat rostirea mai multor alocuțiuni de către autoritățile județene și locale.

Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul a săvârșit slujba Parastasului pentru eroii neamului românesc la monumentul dedicat acestora, aflat în fața Catedralei Eroilor din Hunedoara, împreună cu soborul slujitor.

Cu acest prilej, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt despre pomenirea eroilor în această zi deoarece aceștia au înțeles că destinul vieții pământești al omului este mai presus de această lume văzută, dăruindu-și viața pentru a ctitori veșnicia neamului românesc. Eroii au luptat crezând întotdeauna că merg la înviere și înălțare, iar nu la moarte și înălțând, odată cu viața lor jertfită, glia românească împreună cu care s-au făcut una.

În continuare a urmat un moment artistic susținut de un grup de copii preșcolari, iar apoi au fost depuse coroane de flori la monumentul Eroilor.


GALERIE FOTO