Slujirile ierarhilor hunedoreni în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci


În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, 17 septembrie 2023, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, a târnosit biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din satul Izvoarele, parohia Cinciș, Protopopiatul Deva, iar apoi a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu soborul slujitor. La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Parastasului pentru Episcopul Gurie Georgiu, pentru preoții slujitori ai parohiei și pentru ctitorii lăcașului de cult trecuți la cele veșnice.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, făcând referire la pericopa evanghelică a acestei Duminici, Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a vorbit despre suferințele și greutățile pe care le presupune luarea crucii și urmarea lui Hristos, însă trebuie să avem nădejde că la capătul drumului anevoios al crucii se află biruința și mântuirea sufletului în veșnicie.

În urma ostenelii depuse în vederea renovării bisericii Preotul paroh Cosmin Apetroaei a fost hirotesit întru iconom, iar credincioșii implicați au primit acte de cinstire. La final, Domnul primar Daniel Pupeză a înmânat titlul de „Cetățean de onoare” al comunei Teliucu Inferior Preasfințitului Părinte Episcop Nestor și titlul de „Cetățean de onoare” post-mortem Preotului Crăciun Opre – paroh la Cinciș și Izvoarele între anii 1973 și 2012, înmânat domnului Ioan Opre.

Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, a slujit în această Duminică la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, împreună cu soborul de preoți și diaconi.

La predică Preasfinția Sa a explicat celor prezenți că pentru dobândirea mântuirii este esențial ca fiecare să-și asume toate încercările privitoare la crucea personală, oricare ar fi aceasta, crucea călugăriei, crucea căsniciei, crucea văduviei, urmând lui Hristos cu multă credință și smerenie.


GALERIE FOTO