Sobor de ierarhi la hramul Mănăstirii Sfânta Ana din Orşova


1La invitația Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și al Strehaiei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a participat luni, 25 iulie 2016, la hramul Mănăstirii Sfânta Ana din localitatea Orșova, județul Mehedinți. Din soborul de ierarhi slujitori au mai făcut parte Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Episcop Andrei a subliniat faptul că ,,Drepţii Ioachim şi Ana erau împodobiţi cu două virtuţi: postul şi rugăciunea, iar Sfântul Ioan Gură de Aur spune că postul şi rugăciunea îmblânzeşte sufletul zburdalnic; prin aceste virtuţi cel ce se smereşte îl biruie pe cel necurat…”.

Răspunsurile la strană au fost date de protopsalţii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin. La finalul Sfintei Liturghii s-a săvârşit o slujbă de parastas pentru ctitorii sfântului aşezământ monahal.

La final, ierarhul locului, Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim, a mulţumit ierarhilor şi credincioşilor prezenţi la hram şi a ţinut să aprecieze strădania maicilor din soborul sfintei mănăstiri pentru organizarea evenimentului.


Manastirea Sfanta Ana este asezata pe coama Dealului Mosului, care domina orasul Orsova. Aici îşi duc viaţa peste 20 de măicuţe. Mănastirea are un istoric aparte, fiind ctitorita de catre cunoscutul ziarist interbelic Pamfil Seicaru, care a luptat in zona Orsovei in calitate de tanar sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie in primul Razboi Mondial. Ceea ce l-a facut pe acesta sa ridice o manastire este o intamplare petrecuta in anii razboiului, intamplare care l-a marcat profund. In toamna anului 1916, chiar pe Dealul Mosului, ziaristul a fost acoperit cu pamant, alaturi de camaradul sau de arme, Petre Gavanescu, de explozia unui obuz la foarte mica distanta de acestia. Amandoi au scapat cu viata, iar Seicaru a fagaduit sa ridice in acest loc, atunci cand va avea posibilitati materiale, o manastire, in semn de multumire lui Dumnezeu, dar si in memoria tuturor eroilor care au cazut pentru o Romanie Mare, dupa cum nota el insusi in actul de donatie a manastirii catre Mitropolia Olteniei, document notificat la Munchen la data de 24 martie 1975.

Odata cu venirea comunistilor, a fost transformata in restaurant. Chiliile calugaritelor au fost transformate in locuri de cazare, iar in biserica a functionat, un restaurant. In anul 1990, Manastirea Sfanta Ana a fost preluata de proprietarul de drept, dandu-i-se si menirea pentru care a fost facut. Astfel, abia la data de 2 decembrie 1990, manastirea a fost sfintita de episcopul Damaschin Severineanul, vicar al Mitropoliei Olteniei.  În ultimul timp a fost construita clopotnita cu un altar de vara, muzeul memorial Pamfil Seicaru, biblioteca, trapeza şi un atelier de croitorie.


GALERIE FOTO


 

Sursa: episcopiaseverinului.ro