Târnosirea bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfânta Mare Muceniță Varvara” din municipiul Brad


_DSC0873Duminică, 17 aprilie 2016, în a V-a duminică a Postului Mare, municipiul Brad din județul Hunedoara a îmbrăcat haine de sărbătoare, prin slujirea în mijlocul credincioșilor brădeni a trei ierarhi din cadrul Bisericii Ortodoxe Române. La invitația Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, au participat Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Prilejul întreitei slujiri arhierești de astăzi a fost târnosirea bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfânta Mare Muceniță Varvara” a parohiei Brad III, a cărei construcție a demarat în anul 2007. După nouă ani de muncă asiduă a părintelui paroh Gheorghe Stan, alături de credincioșii parohiei pe care îi păstorește, dar și de alți oameni apropiați Bisericii, cu ajutorul lui Dumnezeu, s-a ridicat o frumoasă biserică de zid, închinată Sfântului Ierarh Nicolae și Sfintei Mare Mucenițe Varvara, ocrotitoare minerilor, orașul Brad fiind cândva un punct de referință în industria mineritului românesc.

În cuvântul de învățătură rostit cu prilejul târnosirii bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, le-a vorbit numeroșilor credincioși prezenți despre simbolistica slujbei de târnosire a bisericilor ortodoxe, punând accent mai ales pe faptul că, o dată sfințită, biserica este închinată lui Hristos și proclamată ca spațiu de liturghisire și de sfințire a credincioșilor, prin săvârșirea Sfintelor Slujbe și a Sfintelor Taine.

După slujba de târnosire, a urmat săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii de către cei trei arhierei, înconjurați de către un sobor de preoți și diaconi și în prezența mulțimii de credincioși venită să participe la bucuria comunității brădene. În cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și al Strehaiei, le-a vorbit credincioșilor despre urcușul duhovnicesc spre luminatul praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, prezentând însemnătatea fiecărei duminici din timpul Postului Mare, cu precizări mai extinse despre viața și nevoința Sfintei Maria Egipteanca, prăznuită de către Biserica noastră dreptmăritoare în această a V-a duminică a Postului Mare.

La momentul potrivit din timpul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit hirotesia întru iconom stavrofor a părintelui paroh Gheorghe Stan, felicitându-l astfel pentru activitatea sa pastoral-misionară bogată întreprinsă în cadrul parohiei pe care o are în păstorire. În semn de recunoștință părintele Gheorghe Stan a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, crucea șaguniană pentru clerici.

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a mulțumit ierarhilor prezenți, autorităților locale și centrale și i-a îndemnat pe credincioși să fie următori Bisericii lui Hristos, participând în mod activ la viața acesteia, spre a primi cu bucurie luminatul praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. De asemenea, Preasfinția Sa a înmânat, la propunerea părintelui paroh, mai multe gramate de mulțumire celor care s-au implicat în lucrările de construcție a noii biserici din orașul Brad.

La finalul slujbei, la propunerea consiliului local al orașului Brad, în frunte cu domnul primar Florin Cazacu, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a fost desemnat cetățean de onoare al municipiului Brad, pentru chibzuita și înțeleapta arhipăstorire a clericilor și credincioșilor ardeleni, pentru bogata activitate pastoral-misionară întreprinsă în ogorul bisericii noastre dreptmăritoare și pentru deosebita lucrare de cercetare și de formare depusă în cuprinsul teologiei românești și internaționale. La rândul său, domnul Florin Cazacu, primarul orașului Brad, a fost distins de către Înaltpreasfinția Sa prin oferirea crucii șaguniene pentru mireni. De asemenea, domnul Florin Cazacu a mai oferit plachete de excelență Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, părintelui Ioan Diniș, protopopul protoieriei Brad și părintelui Gheorghe Stan, parohul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfânta Mare Muceniță Varvara” din orașul Brad.


GALERIE FOTO