Tradiție neîntreruptă de 40 de ani


DSC_0015Marți, 7 martie 2017, în biserica ce are hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Chimindia, filie a Parohiei Ortodoxe Române Banpotoc, s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu de către un sobor de doisprezece preoți. Se continuă, astfel, și în acest Post Mare, o tradiție ce durează de peste 40 de ani prin care credincioșii din mai multe parohii de pe Valea Mureșului se vor ruga împreună.

În anii ’80, în plină eră a comunismului, vrednicul de pomenire părinte Ioan Sabău, martir al închisorilor și urmărit în permanență de Securitate, a iniţiat acest obicei și a fost susținut de preoții din acea vreme, de a săvârşi Taina Sfântului Maslu după un program stabilit la începutul Postului Mare, în treisprezece biserici din unsprezece localităţi de pe Valea Mureşului.

Particularitatea acestui obicei, statornicit în vremuri de restrişte, când Biserica era prigonită de autorităţi, este aceea că nu se primesc bani pentru pomelnice, iar această practică a fost inițiată și păstrată pentru ca slujitorii care ostenesc să nu fie de acuzaţi de mercantilism, lucru care s-a întâmplat și se întâmplă tot mai frecvent în societatea actuală.

De asemenea, comunitatea care găzduiește evenimentul duhovnicesc se îngrijește ca fiecare credincios care participă la slujba din satul lor să primească la final câte un colăcel. Această expresie a milosteniei care trebuie împletită cu înfrânarea în Postul mare, se întâmplă pentru că mulţi dintre cei care participă la Taina Maslului, vin direct de la serviciu, fără a mai ajunge să ia masa şi, de cele mai multe ori, ajung seara la casele lor.


Programul după care se vor desfășura anul acesta slujbele este următorul:

 9 martie – Parohia Simeria Șosea

14 martie – Parohia Rapolt

16 martie – Parohia Banpotoc

20 martie – Parohia Băbâlna

21 martie – Parohia Simeria Centru

23 martie – Parohia Biscaria

25 martie – Parohia Boiu

27 martie – Parohia Rapolțel

28 martie – Parohia Uroi

30 martie – Parohia Simeria Veche

4 aprilie   – Parohia Folt

6 aprilie   – Parohia Săulești


GALERIE FOTO