„Lăudaţi pe Domnul!” – ediția a X-a | Festivalul-Concurs se desfăşoară pe patru secţiuni


Patriarhia Română în colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune organizează, în perioada 1 martie – 27 octombrie 2017, Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!” – ediția a X-a.

Evenimentul are loc cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Etapa finală a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”, ediţia a X-a, se va desfășura la Palatul Patriarhiei – Aula Magna „Teoctist Patriarhul”, în ziua de vineri, 27 octombrie 2017, între orele 18.00-20.00.

Invitat special este renumitul artist Tudor Gheorghe care va susține un recital de muzică și poezie, dedicat mărturisirii credinței ortodoxe în temnițele comuniste.

Alături de pictură, muzica bisericească este parte integrantă a cultului creștin ortodox, cu rol important în mărturisirea credinței ortodoxe. Promovând interpretarea autentică a muzicii bisericești, festivalul-concurs contribuie la păstrarea şi la cultivarea acestui tezaur al culturii universale şi naţionale.

Ediția a X-a a festivalului-concurs se înscrie între manifestările dedicate anului 2017, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române An omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi An comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!” se desfășoară pe patru secțiuni:

  1. INTERPRETARE MUZICĂ PSALTICĂ

Sunt invitate să participe coruri consacrate în viaţa muzicală naţională şi/sau internaţională, având în componenţă 25-35 de membri, fără limită de vârstă. Dintr-o eparhie se pot înscrie, în competiţie, unul sau mai multe coruri. Proba de concurs constă în interpretarea a două piese muzicale, la alegere: o piesă din slujba Vecerniei/a Utreniei şi o piesă din slujba Sfintei Liturghii.

  1. INTERPRETARE MUZICĂ CORALĂ

Sunt invitate să participe coruri consacrate în viaţa muzicală naţională şi/sau internaţională, mixte sau de voci egale, având în componenţă 25-35 de membri, fără limită de vârstă. Din fiecare eparhie se pot înscrie  unul sau mai multe coruri se pot înscrie în concurs. Proba de concurs constă în interpretarea a trei piese muzicale, la alegere: o piesă religioasă ortodoxă din repertoriul românesc, o piesă religioasă sau laică din repertoriul internaţional, o piesă românească de inspiraţie folclorică/o piesă românească patriotică.

  1. COMPOZIŢIE MUZICĂ PSALTICĂ

Sunt invitaţi să participe compozitori de muzică din cuprinsul Patriarhiei Române. Fiecare concurent va compune o piesă muzicală în glasul 2, pe textul de la Slava Stihoavnei din Duminica Ortodoxiei.

  1. COMPOZIŢIE MUZICĂ CORALĂ

Sunt invitaţi să participe compozitori de muzică din cuprinsul Patriarhiei Române. Fiecare concurent va compune o piesă muzicală, pentru cor mixt sau de voci egale, a cappella, cu sau fără instrumente neacordabile, având ca temă mărturisirea credinţei în temniţele comuniste din România.

Mai multe informații se găsesc în conceptul concursului (Concept festival-concurs muzica bisericeasca 2017 – click pentru descărcare).