Trecerea la cele veșnice a părintelui iconom stavrofor Lucian Popa

A trecut la cele veșnice părintele Lucian Popa

Marți, 4 august 2015, a trecut la cele veșnice vrednicul de pomenire, părintele Lucian Popa, preot paroh al Parohiei „Sfântul Vasile cel Mare” – Deva III.

Părintele Lucian Popa s-a născut în data de 16 mai 1951 în localitatea Vărmaga din județul Hunedoara, din părinții Gheorghe și Maria. A studiat clasele primare și gimnaziale la Simeria, clasele IX-XI la Certeju de Jos, urmând apoi Seminarul teologic din Caransebeș, absolvit în anul 1975 și Institutul teologic de grad universitar din Sibiu, absolvit în anul 1983.

În anul 1975, părintele Lucian se căsătorește cu tânăra Paulina Bercea, căsătorie binecuvântată de Dumnezeu cu două fiice, Emanuela (născută în anul 1976) și Maria (născută în anul 1980).

Părintele a fost hirotonit la 22 august 1975 ca preot, pe seama parohiei Boz cu filia Târnăvița. În satul Boz, în vremuri de mare prigoană atee, a renovat biserica de lemn monument istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, primind pentru aceasta, în anul 1984, distincția de sachelar. În perioada 1988-1989 a activat ca preot misionar în cadrul Protopopiatului Deva.

Din iunie 1988 până la trecerea sa la cele veșnice a păstorit credincioșii Parohiei cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare” – Deva III, o parohie creată anterior, dar devenită funcțională efectiv doar odată cu venirea sa aici. Fosta capelă mortuară din cimitirul central al orașului a devenit, cu începere din luna decembrie a aceluiași an, biserică parohială. Neîncăpător însă, acest lăcaș de cult a fost extins spre apus în anii 1996-1998 (a fost adăugată partea de vest a naosului, pronaosul, cafasul și turnul-clopotniță), fiind apoi împodobit iconografic de pictorul Ștefan Tomescu din Galați între anii 1998-2004. A fost târnosită chiar de ziua părintelui, anume la 16 mai 2004, de către ÎPS Timotei, care i-a și acordat distincția de iconom stavrofor. În 2010, o parte a bisericii a fost cuprinsă de flăcări, reparându-se însă în scurt timp acoperișul avariat de flăcări și refăcându-se pictura deteriorată prin grija și osteneala părintelui Lucian.

În aceste momente deosebit de grele pentru familia părintelui Lucian Popa şi pentru toţi cei care l-au cunoscut, ne rugăm Preasfintei Treimi să primească sufletul părintelui în ceata sfinţiţilor slujitori ai lui Hristos. Adresăm familiei îndoliate, credincioşilor comunităţii parohiale din cadrul parohiei cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare” din Deva şi tuturor celor care l-au cunoscut şi preţuit, un cuvânt de compasiune şi întărire sufletească, având credinţa că se va ruga şi în ceruri pentru familia sa şi pentru credincioşii pe care i-a păstorit.

Veșnică lui pomenire din neam în neam!