Trei ierarhi au slujit la târnosirea bisericii Mănăstirii „Alexandru Vlahuță” din Episcopia Hușilor


Ziua de 5 septembrie 2021 rămâne înscrisă în istoria Mănăstirii „Alexandru Vlahuță”, Protopopiatul Bârlad, jud. Vaslui, ca momentul în care, după douăzeci de ani de la întemeierea așezământului monahal, eforturile obștii și ale credincioșilor au fost binecuvântate de Dumnezeu prin slujba de sfințire a bisericii cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și de Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, înconjurați de un sobor numeros de preoți și diaconi, au oficiat slujba de sfințire a bisericii, care a primit, cu acest prilej, al treilea hram: „Duminica Sfinților Români”. După slujba de târnosire, a urmat Sfânta Liturghie, oficiată în altarul de vară al mănăstirii. Răspunsurile liturgice au fost date de psalți membrii ai Grupului psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre nevoia de a ierta, sursa reală de liniște și echilibru în viața noastră.

Aproape de finalul slujbei, Părintele Mitropolit Teofan l-a hirotesit întru arhimandrit pe părintele stareț Zaharia Curteanu, care este și exarhul mănăstirilor din Episcopia Hușilor. Părintele Episcop Ignatie a dat citire Gramatei de ridicare în rang, oferindu-i crucea pectorală și bedernița, iar Părintele Episcop Gurie i-a înmânat bastonul de arhimandrit.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru dragoste, osteneală, bunătate și pentru disponibilitatea pe care o are întotdeauna față de Episcopia Hușilor, nu numai în calitate de mitropolit, ci, mai ales, ca părinte. A mulțumit, de asemenea, Părintelui Episcop Gurie pentru că a răspuns invitației de a participa la acest eveniment marcant din viața mănăstirii Alexandru Vlahuță. Ierarhul Hușilor i-a îndemnat pe cei prezenți să se străduiască să imortalizeze chipul lui Hristos în inimile și sufletele lor.

Sursa: episcopiahusilor.ro


GALERIE FOTO