Victor Opaschi despre Catedrala Națională: Realizarea acestui proiect este expresia directă a redobândirii libertății religioase


Victor Opaschi, Secretarul de Stat pentru Culte, a explicat de ce sprijină Guvernul construirea Catedralei Mântuirii Neamului, într-un interviu acordat recent publicației Q Magazine.

Tema principală abordată în articolul respectiv a fost aceea a finanțării cultelor de către stat.

Toate guvernele din țările democratice au instituții guvernamentale, cum este Secretariatul de Stat pentru Culte în România, prin care facilitează exercitarea libertății religioase. Libertatea religioasă înseamnă dreptul cetățenilor de a se asocia în numele unei credințe comune, un drept aflat la temelia democrației, a spus Victor Opaschi.

În ceea ce privește banii alocați pentru locașurile de cult ortodoxe, Secretarul de stat a insistat asupra unei priviri de ansamblu: este important să vorbim despre toate bisericile, nu doar despre una singură.

Sprijinind reapariția în spațiul public a bisericilor, a lăcașurilor de cult, statul român sprijină, în fapt, tocmai recuperarea memoriei și a rădăcinilor spirituale și culturale ale românilor, sufocate în perioada comunistă și readuse la viață în libertate, a adăugat acesta.

De asemenea, Victor Opaschi a precizat că alocarea de fonduri pentru reparațiile bisericilor-monumente istorice reprezintă o obligație a statului:

Sunt comunități în care există lăcașuri de cult vechi, de mare valoare, chiar acolo unde comunitățile s-au restrâns numeric, având nevoie de renovări. Avem obligaţia de a nu abandona patrimoniul cultural și spiritual.

În ceea ce privește Catedrala Mântuirii Neamului, Secretarul de Stat pentru Culte a amintit că acest proiect este promis de Biserică și de Stat și amânat de peste 140 ani.

Guvernul României a sprijinit și sprijină substanțial construirea Catedralei nu doar ca o formă de reparație simbolică, ci și ca o necesitate practică. Istoric, Catedrala Națională stă sub dublul semn al Independenței și al Unirii. Simbolic, realizarea acestui proiect în orizontul Centenarului este expresia directă a redobândirii libertății religioase într-o Românie care a avut atât de mult de suferit în perioada comunistă.

O naţiune nu este doar rezultatul unui consens politic istoric, ci se construieşte în fiecare zi prin efortul cetăţenilor de a se asocia şi de a se simţi împreună, inclusiv în Biserică.

În același interviu, Secretarul de stat a comparat costurile Catedralei Naționale cu alte construcții de importanță similară.

Costul lucrărilor la Catedrala Națională este estimat la 100 milioane de dolari „la roșu” și probabil încă 100 milioane de dolari pentru finisaje, adică un cost total de 4.500-5.000 de dolari/mp.

Victor Opaschi a explicat faptul că suprafața și costurile Catedralei Naționale sunt mult mai mici comparativ cu Palatul Parlamentului, dar și cu alte Catedrale ridicate recent în Europa:

  • Catedrala Nuestra Señora de Almudena (construită între 1879 și 1993), punctul central al catolicismului spaniol contemporan, are un cost estimat la peste 1 miliard de dolari (dolari 2016) și dimensiuni comparabile cu viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului;
  • Catedrala Hristos Mântuitorul, mândria Moscovei contemporane, care poate găzdui 10.000 persoane odată (dublu față de cea care se ridică la București) a costat 360 milioane de dolari la valoarea dolarului din anul 2000;
  • Catedrala Sfântul Sava din Belgrad a costat 250 milioane de dolari în anii ’90 și este centrul ortodoxiei unui popor de două ori mai mic decât al nostru și cu 45% atei declarați.

Totodată, Victor Opaschi a precizat, citând Legea 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, că susținerea financiară pe care statul o acordă cultelor se face proporțional cu numărul total de credincioși și conform nevoilor specifice ale cultelor.

Ca Secretar de stat pentru Culte, am încercat mereu să respect acest principiu și am acordat finanțări pentru realizarea unor proiecte importante ale tuturor cultelor, a încheiat Secretarul de Stat pentru Culte.

Foto: Arhiva basilica.ro