Ziua Poliției Române la Deva


Manifestările dedicate „Zilei Poliției Române”, ediția 2018, s-au încheiat duminică, 25 martie, prin oficierea la Monumentul Polițistului Român (aflat în incinta bisericii „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Deva) a unui parastas pentru pomenirea tuturor polițiștilor români căzuți la datorie, pentru apărarea legii. La final, conducerea Inspectoratului Județean de Poliție a depus coroane de flori prin inspectorul șef Ovidiu Gabriel Bîrlea și adjunctul șefului inspectoratului Remus Cristian Sabău.

Ziua de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române. Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.

În anul 1822 domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).

Pr. Sebastian Vândălac


GALERIE FOTO