5 octombrie este Ziua Mondială a Educației


În ziua de 5 octombrie a fiecărui an, începând cu 1994, este sărbătorită Ziua mondială a educaţiei, informează Agerpres.

Această zi a fost desemnată de UNESCO pentru a marca semnarea Recomandării cu OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor (1966).

Recomandarea din 1966, alături de ”Recomandarea privind învăţământul superior” (1997), constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală aşa cum arată şi site-ul en.unesco.org.

Pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte şi pentru ca această zi să fie recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice ”Education International” a lansat în 5 octombrie 1994, o campanie de promovare a meritelor cadrelor în procesul educaţional.

În acest an, când se împlinesc 20 de ani de la „Recomandarea UNESCO privind statutul cadrelor didactice din învăţământul superior”, Ziua mondială a educaţiei este sărbătorită sub sloganul „Predarea în libertate, împuternicirea profesorilor”.

În ţara noastră Ziua mondială a educaţiei este marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, de ministrul Educaţiei Naţionale,  Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi de Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”.

Foto credit: public domain