Părintele Patriarh despre proclamarea a doi sfinți în Anul Centenar: un basarabean și un ardelean care au trăit în Moldova

„Acești sfinți pe care îi proclamăm sunt reprezentanți ai două provincii românești care în 1918 s-au unit cu Patria Mamă, cu Regatul României. Iosif Naniescu este un basarabean, iar Gheorghe Pelerinul, sau Moș Gheorghe cum îi spunea în popor, este de origine transilvănean”, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel într-un mesaj video referitor la proclamarea a doi sfinți români la Iași.

Patriarhul va participa duminică, 25 martie 2018, la proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, și a Sfântului Gheorghe Pelerinul, eveniment care va avea loc în Catedrala Mitropolitană de la Iași. Cei doi sfinți au fost canonizați de Sfântul Sinod la finalul anului trecut.

„Amândoi însă au venit în Moldova”, a continuat Preafericirea Sa, evocând aspecte din biografia celor doi sfinți și calitățile lor spirituale:

„Iosif Naniescu a trăit la Iași, apoi la Buzău, la București, la Argeș și s-a întors ca Mitropolit din nou la Iași. Moș Gheorghe, sau Gheorghe Pelerinul, s-a stabilit în Moldova la Piatra Neamț și a rămas acolo până la moartea sa, în anul 1916. Deci, iată cum un basarabean și un ardelean sunt în aceste zile proclamați sfinți în Anul Centenar, în anul serbării întemeierii sau reconstituirii statului unitar român”.

Despre Sfântul Iosif, Părintele Patriarh a spus că a fost „un om al cultului și al culturii, evlavios, învățat și iubitor de carte” și de aceea era și foarte iubit de popor, fiind numit „cel bun” și „cel milostiv”.

Patriarhul Daniel a evidențiat, de asemenea, respectul pe care Mitropolitul Iosif l-a avut față de înaintașul și părintele său spiritual Veniamin Costachi, „arătat în mod practic, nu doar declarativ, prin reluarea și finalizarea unui proiect eșuat și abandonat, proiectul Catedralei Mitropolitane”.

O altă caracteristică a Sfântului Iosif enunțată de Părintele Patriarh a fost „echilibrul pe care l-a cultivat tot timpul. Echilibrul misionar între tradiție și modernitate sau contemporaneitate”.

„El nu a construit Catedrala din Iași în stil ștefanian, ci în stil neoclasic, de influență occidentală. Nu a pictat catedrala în stil bizantin, ci într-un stil de inspirație renascentistă și neoclasică, în ton cu arhitectura”, a explicat Preafericirea Sa.

În încheiere, Patriarhul României a spus că Sfântul Iosif cel Milostiv „este o pildă și un luminător peste timp pentru toți ierarhii, preoții, diaconii și credincioșii”.

Foto credit: Trinitas TV