Conferința de toamnă a preoţilor din Episcopia Devei și Hunedoarei


Joi, 19 octombrie 2023, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, a avut loc la Sala „Spiru Haret” a Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, o conferință teologică susținută de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Zaharia Zaharou, de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia. La conferință au fost prezenți Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al eparhiei hunedorene, Părinții consilieri de la Centrul Eparhial, Părinții protopopi și preoți și profesori de religie din cuprinsul Episcopiei Devei și Hunedoarei.

După rugăciunea de început, Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a rostit cuvântul de deschidere, iar apoi a dat citire textului conferinței intitulată „Preoția și Sfânta Liturghie”, în care Părintele Arhimandrit Zaharia a explicată că preotul își asumă rolul de mijlocitor între Dumnezeu și om. El se ostenește neobosit să unească cele dezbinate, după pilda lui Hristos, Care, prin venirea Sa pe pământ și prin jertfa Sa, a devenit Mijlocitorul prin excelență. Preotul întinde o mână pe umărul omului și cealaltă pe umărul lui Dumnezeu, rugându-se pentru împăcarea lor. Venind la Sfânta Liturghie pregătiți prin pocăință și lacrimi, ca fiind „săraci și sărmani”, ca niște „slugi netrebnice”, ca niște osândiți, credincioșii pun micul lor dar în Cistitele Daruri pe care preotul I le aduce lui Dumnezeu în numele lor. În aceste Daruri, ei pun rugăciunea lor plină de durere, pocăința lor smerită, nevoința smereniei, deznădejdea cea dreaptă pentru firea noastră căzută, dar și dragostea lor, încrederea în marea Sa milostivire și așteptarea darului Său. Părtășia la Sfânta Liturghie este o minunată cinste și un privilegiu neasemuit pe care Dumnezeu le oferă celor ce Îi aparțin, pentru a primi viața Lui în schimbul vieții lor. Ar fi evitate multe tragedii, atât în istoria Bisericii, cât și în viața noastră personală, dacă am fi conștienți de vrednicia ce ne-a fost dată de a fi în primul rând mădulare ale Trupului lui Hristos. Orice altceva este doar o umbră, un lucru zadarnic, trecător, neînsemnat.

În continuare, ca și în seara precedentă, Părintele Arhimandrit Zaharia Zaharou a răspuns întrebărilor primite din partea celor prezenți.


GALERIE FOTO