Conferința „Pătimitori și pătimire în închisorile comuniste” la Deva


EPDH - 04.12.2015-38Vineri, 4 decembrie 2015, în sala Europa a Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, a avut loc o conferință teologică organizată de Episcopia Devei și Hunedoarei, dedicată memoriei martirilor din temnițele comuniste, intitulată sugestiv „Pătimitori și pătimire în închisorile comuniste”.

Cuvântul de deschidere și de binecuvântare al lucrărilor conferinței a aparținut Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, cu a cărui purtare de grijă manifestarea din această seară a putut fi realizată. Într-o prelegere succintă, Preasfinţia Sa a construit un tablou sumar al represiunilor regimului comunist, prin care au fost întreprinse sistematic campanii de discreditare a bisericii și de remodelare abuzivă a conștiințelor spirituale ale oamenilor.

În continuare, au mai luat cuvântul mai mulți conferențiari cu preocupări deosebite în studierea adevăratei fețe a comunismului românesc. La invitația Preasfințitului Părinte Gurie, la conferință a participat Preasfinţia Sa, Părintele Sebastian Pașcanu, Episcopul Slatinei și al Romanaților, care a prezentat publicului participant o serie de mărturii ale celor care au pătimit în temnițele comuniste. Următorii doi conferențiari, domnul dr. Adrian Petcu (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității) și domnul George Enache (Conf. Univ. Dr. la Universitatea din Galați), au susținut prelegeri relative apropiate ca și tematică, amândoi expunând situația vieții monahale românești în perioada comunistă, cu un accent sporit în ceea ce privește dosarul de urmărire al părintelui Arsenie Boca. Seara culturală de excepție s-a încheiat cu intervenția domnului Sorin Șipoș, Prof. Univ. Dr. la Universitatea din Oradea, în care a prezentat personalitatea istorică marcantă a lui Silviu Dragomir și cum a reușit acesta, prin obiectivitatea și fidelitatea cercetării sale, să creeze un model de analiză istorică autentică, fără influențe politico-ideologice specifice vremurilor în care și-a desfășurat activitatea. De asemenea, cu acest prilej, domnul Sorin Șipoș și-a lansat ultima lucrare, apărută cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, sub egida editurii Episcopiei Devei și Hunedoarei, lucrare intitulată sugestiv „Silviu Dragomir – Istoric” și apărută acum într-o a treia ediție, revizuită și adăugită, noutatea fiind dată de prezența integrală în această ediție a dosarului de urmărire al istoricului SIlviu Dragomir.

Conferința teologico-istorică „Pătimitori și pătimire în închisorile comuniste” s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire al Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, adresat atât celor care au contribuit, prin prelegerile lor, să ofere o imagine autentică a ceea ce a însemnat regimul totalitar comunist pentru societatea și biserica românească, dar și tuturor celor care au participat la această manifestare culturală dedicată martirilor din temnițele comuniste.

Manifestările prilejuite de hramul Catedralei Episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva continuă în Episcopia Devei și Hunedoarei, urmând ca în 5 decembrie, de la ora 18.00, în sala Teatrului de Artă din Deva, să aibă loc concertul de colinde „Miracol pentru suflet”, susținut de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, iar în 6 decembrie 2015, de la ora 9.30, la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, să fie oficiată Sfânta Liturghie de către un sobor de ierarhi, cu prilejul hramului acesteia.


GALERIE FOTO