Conferințe ale slujitorilor Sfintelor Altare din Protopopiatele Petroșani și Hațeg


Marți, 12 martie 2024, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, a fost prezent în mijlocul preoților din Protopopiatul Petroșani, cu prilejul conferinței semestriale de primăvară, desfășurată la biserica „Sfânta Mare Muceniță Varvara” din municipiul Petroșani.

Conferința a fost deschisă prin cuvântul Părintelui Protopop Gabriel Bulf care a prezentat tematica aprobată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru anul 2024 – „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, iar apoi au fost susținute două referate: Pr. Adinel Blentea – parohia Ponor: „Îngrijirea și pastorația bolnavilor” și Pr. Dan Vîrban – parohia Lupeni II: „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon – purtător al semnelor răstignirii”.

Preasfințitul Părinte Episcop Nestor i-a îndemnat pe sfințiții slujitori ca în acest an să intensifice grija față de cei bolnavi, săvârșind mai des Taina Sfântului Maslu și vorbindu-le credincioșilor despre rolul mântuitor și sfințitor al suferinței.

În încheiere au fost discutate diferite probleme de ordin pastoral-misionar și administrativ.

Din încredințarea și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Nestor, Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Hațeg, iar apoi a participat la conferința semestrială a preoților din Protopopiatul Hațeg.

Conferința propriu-zisă a fost deschisă prin cuvântul Părintelui Protopop Iuliu Tonca și în continuare au fost prezentate două referate: Pr. Perța Găulea Daniel – parohia Ștei: „Hristos – Modelul Păstorului prin excelență. Perspective ale suferinței și pastorației bolnavilor întâlnite în Noul Testament” și Pr. Sucigan Cosmin – parohia Sălașu de Jos: „Sfântul vindecător și taumaturg Nectarie de la Eghina”.

Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul le-a vorbit slujitorilor Sfintelor Altare despre importanța misiunii de duhovnic și a Tainei Sfintei Spovedanii în pastorația credincioșilor din parohie.


GALERIE FOTO