Debutul „Zilelor Culturii și Credinței” la Deva

Joi, 25 iunie 2015, au debutat manifestările prilejuite de „Zilele Culturii și Credinței” la Deva, eveniment cultural organizat de Episcopia Devei și Hunedoarei din inițiativa Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei.
Prima zi a manifestărilor a fost marcată printr-o conferință de excepție ce a avut ca subiect de dezbatere tema intitulată „Intelectualii și Biserica”, susținută de Domnul Prof. univ. dr. Andrei Pleșu și de Preacuviosul Părinte Iustin Marchiș, duhovnicul Mănăstirii Stavropoleos din București. Evenimentul a avut loc în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.
Dialogul captivant dintre cei doi conferențiari de marcă ai culturii și spiritualității românești contemporane a surprins mai multe elemente cheie ale relației dintre intelectuali și Biserică astăzi. Astfel, domnul Andrei Pleșu a identificat anumite portrete-robot ce evocă tipologii specifice atât atitudinii intelectualului față de Biserică, dar și a Bisericii față de intelectuali. De asemenea, domnia sa a vorbit celor prezenți despre statutul intelectualului autentic, acesta nefiind cel care se folosește de un limbaj extrem de complex în comunicare, ci acela care reușește să exprime lucruri dificile printr-un limbaj echilibrat, accesibil majorității auditoriului.
Programul manifestării „Zilelor Culturii și Credinței la Deva” continuă în seara aceasta, tot în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, unde va avea loc, începând cu ora 18.00, o dezbatere cu tema „Identitatea românilor prin cultură și Biserică într-o lume globalizată”, la care vor lua parte Domnul Prof. univ. dr. Andrei Pleșu, Părintele Iustin Marchiș, Domnul Dr. Alexandru Gruian, Domnul Prof. Dr. Mircea Ionica, Părintele Ionel Scânteie și Părintele Radu Trifon.
Accesul publicului la evenimentele prilejuite de „Zilele Culturii și Credinței la Deva” este liber.


GALERIE FOTO