Sâmbătă, 9 decembrie 2017, de la ora 14:00, în Catedrala ortodoxă din Orăştie s-a desfăşurat cea de-a XXVIII-a ediţie a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Sacră „Cu noi este Dumnezeu”. Organizatorii ediţiei au fost Protopopiatul Ortodox Orăştie, Parohia Ortodoxă Orăştie I şi Despărţământul ASTRA Orăştie. Manifestarea a fost organizată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi al Hunedoarei, şi s-a desfăşurat sub îndrumarea Asociaţiei Naţionale Corale din România – preşedinte maestrul Voicu Enăchescu.
Distinsul juriu a fost prezidat de Părintele prof. univ. dr. Vasile Grăjdian, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sf. Andrei Şaguna” din Sibiu, personalitate marcantă a muzicii bisericeşti şi culte transilvănene de astăzi, iar ceilalţi doi membrii au fost Părintele diac. lect. univ. dr. Dragoş Ioan Şuşman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia şi prof. Cristinel Marian Stroe, dirijorul corului Arhiepiscopiei Râmnicului şi preşedinte „Interkultur” România. Din partea Episcopiei Devei şi Hunedoarei a fost rostit un cuvânt duhovnicesc Preacuviosul Părinte Arhim. Andrei Coroian. Ediţia din acest an a fost onorată de 11 coruri. Juriul a stabilit următoarea ierarhizare:
- Coruri de copii – A
Premiul I: Corul de copii al Colegiului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca;
Premiul special al Protopopiatului Orăştie: Corul de copii al Liceului Teoretic din Pecica, jud. Arad;
- Coruri de adulţi pe voci egale – B
Premiul I: Corul bărbătesc „Epifania” al Arhiepiscopiei Timişoara;
Premiul special ASTRA Rediviva: Corul bărbătesc „Gheorghe Şoima” al Protopopiatului Ortodox Mediaş;
- Coruri mixte parohiale – C
Premiul I: Corul „Arhanghelii”, al catedralei ortodoxe din Orăştie;
Premiul I: Corul mixt „Leon Băncilă” din Fălticeni, jud. Suceava;
Premiul special al Asociaţiei „Limba noastră cea română”: Corul mixt „Invierea” din Foeni, jud. Timiş;
- Coruri mixte aparţinând altor centre – D
Premiul I: Corul mixt „Doxologia” al Catedralei „Sf. Treime” din Baia Mare;
Premiul special al Asociaţiei „Limba noastră cea română”: Corul mixt „Cantarad” din Arad;
- Grupuri vocale – E
Premiul I: Grupul vocal „Logos” alcătuit din profesori de muzică, din Alba Iulia.
Premiul pentru cel mai bun dirijor a revenit doamnei prof. Ioana Gabriela Gădălean, dirijorul corului de copii din Cluj-Napoca.
Marele Premiu a revenit Corului mixt „Concentus” al Centrului Cultural Reduta din Braşov, dirijor prof. Marius Modiga.
Recitalul festiv de încheiere al festivalului a fost susţinut în acest an de corala bărbătească „Epifania” din Timişoara, dirijor prof. Nicolae Şincari, formaţie care a încântat pe cei prezenţi în catedrala din Orăştie. Toate ansamblurile care şi-au anunţat prezenţa în festival au interpretat cel puţin un cântec din colecţia muzicianului orăştian prof. Ioan Popa (1926-2008) – principalul iniţiator al manifestării în 1990.
Dr. Ioan-Marius Popa
GALERIE FOTO