Patriarhul Daniel: Centrul de Presă Basilica desfăşoară o activitate intensă de zidire a Bisericii din suflete

Biserica Ortodoxă Română se îngrijeşte atât de zidirea duhovnicească a păstoriţilor ei, dar şi de proiectul atât de necesar care vizează construirea Catedralei Naţionale.

Fără a neglija activitatea filantropică (anul trecut a cheltuit 21.37 milioane euro în acest sens), dar nici grija pentru susţinerea vieţii (vezi Campaniile Donează sânge, salvează o viaţă! şi Sănătate pentru sate) Biserica noastră are în vedere şi activitatea misionară, întărirea sufletească a credincioşilor ei fiind un obiectiv prioritar. Un rol esenţial în îndeplinirea acestui scop îl are şi Centrul de Presă Basilica care contribuie la zidirea duhovnicească a credincioşilor, fiind un mijloc de informare, dar şi de formare.

În paralel cu acest efort de construire a Catedralei Mântuirii Neamului se desfăşoară o activitate intensă de zidire a Bisericii din suflete, spune Patriarhul României.

Zidirea noii catedrale este o necesitate, dar paralel cu aceasta şi înainte de începerea ei am intensificat zidirea duhovnicească a Bisericii din suflete. De aceea, Centrul de Presă al Patriarhiei Române poartă numele de Basilica, ce înseamnă o biserică mare, cu trei nave, în numele Sfintei Treimi.

Noi am intensificat zidirea duhovnicească prin mijloace media contemporane ca pregătire şi lucrare paralelă cu zidirea Basilicii – Catedrala Înălţarea Domnului şi Sfântul Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României. Deci, nu a fost întâmplătoare alegerea numelui acestei zidiri duhovniceşti prin ştirile pe care noi le transmitem pentru a face cunoscută lucrarea bisericii şi Basilica nouă  – Catedrala Neamului, explică Preafericirea Sa.

***

Centrul de Presă Basilica a fost înființat la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la 27 octombrie 2007. Centrul cuprinde cinci componente: Radio Trinitas, Televiziunea Trinitas Tv, Publicaţiile Lumina, Agenția de știri Basilica și Biroul de presă şi relaţii publice.

Obiectivele Centrului de presă Basilica sunt :

  • Cultivarea unei relaţii active şi a unei colaborări fructuoase între cler şi credincioşi, între Biserică şi societate.
  • Prezentarea în societate a instituţiilor, activităţilor şi atitudinilor Bisericii Ortodoxe Române, cu deschidere spre dialog şi cooperare.
  • Cultivarea valorilor moralei creştine şi promovarea activităţilor cultural-educative în societate, sprijinirea dezvoltării comunităţilor locale.
  • Mediatizarea unor campanii social-filantropice şi cultural-misionare.
  • Promovarea obiectivităţii şi respectarea principiilor deontologiei jurnalistice în relatarea evenimentelor, în prezentarea persoanelor şi a instituţiilor:
  • Stabilirea de parteneriate cu instituţii de presă, de cultură şi de educaţie din ţară şi din străinătate.
  • Încurajarea dialogului credinţei creştine cu filosofia, ştiinţa, arta şi alte domenii de manifestare ale spiritului uman creator de valori perene.