Manifestare cultural-teologică la Ribița


EPDH_16.09.2017_Conferinta Ribita-2Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Parohia Ortodoxă Ribița, Mănăstirea Crișan și Primăria Comunei Ribița, cu ajutorul Consiliului Județean Hunedoara, au organizat, sâmbătă, 16 septembrie 2017, în biserica monument istoric „Sfântul Ierarh Nicolae” din Ribița, o manifestare teologică și istorică menită să reliefeze importanța străvechii ctitorii voievodale de la Ribița, la șase secole de la sfințirea sa, respectiv a sfintei Mănăstiri Crișan, fostă Vaca, la 25 de ani de la reactivarea acesteia.

În deschidere, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a rostit un cuvânt de binecuvântare subliniind importanța momentului. S-a trecut apoi la lansarea volumului 600 de ani de la atestarea bisericii «Sfântul Ierarh Nicolae» din Ribița și 25 de ani de la reactivarea Mănăstirii Crișan (fostă Vaca), prezentare făcută de dr. Ioachim Lazăr, volum ce reunește reeditări ale unor studii din trecut, precum și noi cercetări.

Partea centrală a întâlnirii a fost rezervată prezentării mai multor referate de către cercetători în istorie și istoria artei, privitoare la cele două așezăminte amintite. Au luat cuvântul Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, prof. dr. Adrian Andrei Rusu, prof. dr. Ecaterina Cincheza-Buculei, dr. Dragoș Năstăsoiu, Corina Vlad-Diaconescu etc.

La final, s-a dat cuvântul domnului primar Ioan Faur, care a înmânat participanților câte o diplomă de excelență.


GALERIE FOTO