Manifestare național-bisericească la Deva


EPDH - 31.05.2016 - Ziua Armei Geniu-11Marți, 31 mai 2016, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, în municipiul Deva s-a organizat, în colaborare cu Batalionul 53 Geniu „Scorilo” din Deva și cu Asociația Județeană „Sarmizegetusa” a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, o amplă manifestare, prilejuită de aniversarea Zilei Armei Geniu și a Zilei Rezervistului Militar, pusă – deopotrivă – sub egida anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, de la a cărui trecere în veșnicia lui Dumnezeu se împlinesc, în acest an, trei secole.

Manifestarea a debutat cu o slujbă de Te Deum săvârșită de către Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, la sediul Batalionului 53 Geniu „Scorilo” din Deva, în mijlocul unui sobor de preoți și diaconi și în prezența mai multor reprezentanți ai instituțiilor locale și centrale și a tuturor celor care deservesc această unitate. Dl. colonel inginer Liviu Chiriac, comandantul Batalionului 53 Geniu „Scorilo”, a înmânat apoi mai multe distincții militarilor merituoși, cu prilejul aniversării a 157 de ani de existență a Armei Geniului între ramurile operative ale Armatei Române.

Momentul secund s-a desfășurat la monumentul eroilor din curtea Catedralei Episcopale „Sf. Ier. Nicolae” și „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Deva, prin săvârșirea unei slujbe de pomenire a tuturor slujitorilor Patriei noastre străbune trecuți la cele veșnici, îndeosebi a acelora care și-au adus, ca prinos de jertfă pentru țară și neam, propria lor viață. În cuvântul adresat cu acest prilej, Preasfinția Sa a evocat jertfa eroică a ostașilor țării noastre strămoșești, care s-au jertfit pentru libertatea și pacea neamului nostru, îndemnându-i pe cei prezenți să reitereze această jertfă în dragostea față de aproapele și în săvârșirea de fapte bune.

Ziua festivă s-a încheiat cu un simpozion dedicat Anului comemorativ al Sfântului Antim Ivireanul, aniversării Zilei Armei Geniu și a Zilei Rezervistului Militar. În cadrul acestuia, Preacucernicul Părinte Florin Dobrei, consilier cultural al Episcopiei Devei și Hunedoarei, a dat citire cuvântului Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, dedicat acestor momente festive ale Armatei Române, în care Preasfinția Sa a evocat rolul Sfântului Antim Ivireanul în dezvoltarea poporului român. Dl. Colonel în rezervă Dănilă Moldovan, președintele Asociației Județene „Sarmizegetusa” a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, a evidențiat apoi demnitatea rezerviștilor militari și contribuția adusă la siguranța și bunăstarea Patriei noastre. Simpozionul s-a încheiat cu prelegerea Dlui. Colonel Inginer Liviu Chiriac, comandantul Batalionului 53 Geniu „Scorilo”, în care s-a prezentat succint istoria celor 157 de ani a Armei Geniu și contribuția truditorilor acesteia la siguranța și la dezvoltarea țării noastre.


GALERIE FOTO