Părintele Ioan Sabău a fost pomenit la 12 ani de la trecerea la cele veșnice


Sâmbătă, 13 februarie 2021, în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Bobâlna, Părintele Ioan Sabău a fost pomenit, la 12 ani de la trecerea la cele veșnice. Din încredințarea și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către un sobor de preoți în frunte cu Preacucernicul Părinte Adrian Urițescu, Protopopul Orăștiei.

Un cuvânt despre viața și activitatea Părintelui Ioan Sabău a fost rostit de către Părintele Protosinghel Nifon Jorza de la Mănăstirea Crișan, autorul tezei de doctorat cu titlul „Preotul Mărturisitor Ioan Sabău – Patriarhul Hunedorenilor”, carte publicată anul trecut.

După Sfânta Liturghie, un sobor de preoți în frunte cu Preacucernicul Părinte Darius Ștefănescu, Inspector bisericesc la Centrul Eparhial, a oficiat slujba Parastasului, iar apoi o slujbă de pomenire la mormântul Părintelui Ioan Sabău, aflat în cimitirul de lângă biserica din satul Bobâlna.


Părintele Ioan Sabău s-a născut în satul Folt, comuna Rapoltu Mare, de lângă Orăștie, în 20 octombrie 1914. A studiat Teologia la Facultatea din Cernăuți, obținând licența în anul 1935. În anul 1936 a fost numit preot în parohia Ceru-Băcăinți, iar apoi la Renghet. Între anii 1941-1958 a fost preot în parohia Vinerea, jud. Alba. A fost arestat în mai multe rânduri, în anii 1944, 1948, 1949-1950, iar în anul 1958 a fost condamnat la opt ani de temniță grea, pentru finalizarea lăcașului de cult din Vinerea, fiind întemnițat la Aiud și Gherla. A fost eliberat la 31 iulie 1964, fiind reîncadrat la parohia Bobâlna, pe care a păstorit-o până în anul 1996. A trecut la cele veșnice în 16 februarie 2009, fiind înmormântat lângă biserica din Bobâlna.


GALERIE FOTO