Părintele Protopop Petru Costa a fost înmormântat


Duminică, 23 iulie 2023, Părintele Petru Costa, Protopop al Protopopiatului Ortodox Deva și Paroh al Parohiei Deva IV, trecut la cele veșnice în seara zilei de 20 iulie în urma unei îndelungate suferințe, a fost înmormântat în curtea bisericii cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”pe care a ctitorit-o în municipiul Deva.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Daniil Stoenescu, împreună cu soborul de preoți și diaconi. Răspunsurile funebrale au fost oferite de Corala preoțească „Sacerdotes”, dirijată de Preotul Daniel Balea. Au fost prezenți membrii familiei, domnul Nicolae Florin Oancea, Primarul municipiului Deva, și mulți credincioși din Deva și din parohiile unde Părintele Petru Costa a slujit.

Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a rostit un cuvânt de apreciere a bogatei activități pe care Preotul Petru Costa a desfășurat-o în cei 40 de ani de preoție, prin zidirea sufletească a credincioșilor, prin construirea și renovarea de biserici, prin punerea în rânduială a parohiilor pe care le-a păstorit. De asemenea, a amintit de buna colaborare pe care a desfășurat-o, ca și Protopop al Devei din anul 2010, cu vrednicul de pomenire, Episcopul Gurie Georgiu, întâiul Arhipăstor al eparhiei hunedorene, trecut la cele veșnice în toamna anului 2021. În încheiere, Preasfinția Sa a îndemnat pe cei prezenți să înalțe rugăciuni pentru odihna sufletului Preotului Petru, adresând cuvinte de mângâiere familiei îndoliate și tuturor celor întristați.

Preotul Dorel Ciolea de la Catedrala Episcopală din Deva a adresat un cuvânt, la ceas de despărțire, din partea clerului eparhiei hunedorene și, mai ales, a preoților din cele 82 de parohii ale Protopopiatului Ortodox Deva.

Domnul dr. Constantin Mihăilă, fiu duhovnicesc apropiat al Preotului Petru Costa, i-a prezentat viața și activitatea duhovnicească şi pastoral-administrativă, rostind în încheiere un cuvânt de rămas bun membrilor familiei și tuturor celor prezenți.

Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost purtat în jurul bisericii, iar apoi a fost așezat în mormântul pregătit în curtea bisericii Parohiei Deva IV, unde a slujit vreme de peste 28 de ani.


GALERIE FOTO