Praznicul Învierii Domnului la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva


EPDH_16.04.2017_Praznicul Invierii_Catedrala-100Duminică, 16 aprilie 2017, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie a Paștilor la Catedrala Episcopală cu hramul „Sfântul Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, înconjurat fiind de un ales sobor de preoți și diaconi.

Slujba de Înviere a debutat prin citirea canonului Sâmbetei celei Mari, apoi, la miezul nopții, mulțimea de credincioși a primit Sfânta Lumină a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos din făclia Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei. Cu mila și ajutorul lui Dumnezeu, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, și prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, credincioșii hunedoreni s-au bucurat și anul acesta de minunatul dar al primirii Sfintei Lumini ce s-a pogorât la Biserica Sfântului Mormânt al Domnului nostru Iisus Hristos din Ierusalim. Delegația din partea Episcopiei Devei și Hunedoarei care a primit și a împărțit Sfânta Lumină protopopiatelor și parohiilor hunedorene a fost reprezentată de către preacuviosul părinte consilier Andrei Coroian și de preacucernicul părinte protopop de Deva, Petru Costa.

După primirea Sfintei Lumini, a fost citită Evanghelia Învierii în cadrul slujbei de Înviere, pe o scenă special amenajată în fața Catedralei Episcopale. A urmat cuvântul pastoral la marele Praznic al Învierii Domnului al Preasfințitului Părinte Gurie, apoi soborul de slujitori a cântat în fața mulțimii de credincioși Canonul Învierii, slujba Învierii fiind continuată până dimineață cu săvârșirea în Catedrala Episcopală a Sfintei Liturghii a Învierii dătătoare de viață a Domnului și Dumnezeului nostru Iisus Hristos, Cel care a biruit moartea prin Însăși Moartea Sa și ne-a eliberat pe noi, oamenii, de sub robia păcatului, dăruindu-ne nădejdea vieții celei veșnice în Împărăția lui Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția sa a mulțumit tuturor celor prezenți și i-a binecuvântat, urându-le cu bucurie salutul creștinesc de „Hristos a înviat!”. Preasfințitul Părinte Gurie i-a îndemnat pe credincioși să urmeze întru totul vieții lui Hristos, pentru a fi părtași bucuriei celei veșnice de a deveni fii ai lui Dumnezeu și moștenitori ai Împărăției Sale.


GALERIE FOTO