Prezență hunedoreană la Festivalul „La obârșii, la izvor” de la Giula


An de an, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, cu sprijinul unor Episcopii și autorități locale și județene din România, se organizează la Giula, în Ungaria, Festivalul de păstrare și promovare a culturii tradiționale românești, intitulat „La obârșii, la izvor”. Acest festival a fost susținut în fiecare an de către un județ din România, care a prezentat cultura și tradițiile populare românești din zona respectivă, fiind astfel prezente, de-a lungul anilor, Ansambluri folclorice din județele Bihor, Satu Mare, Bistrița, Arad, Sălaj, Cluj, Maramureș, Caraș-Severin, Alba și Timiș.

Astfel, în acest an, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al județului Hunedoara din cadrul Consiliului Județean Hunedoara, la cea de-a XIV-a ediție a acestui festival, spectacolul folcloric a fost prezentat de membrii Ansamblului profesionist „Drăgan Muntean” al județului Hunedoara.

Pe scena sălii festive a Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula au urcat soliștii Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă Hunedoara, Ovidiu Olari, directorul artistic al Ansamblului profesionist „Drăgan Muntean”, dar și Oana Rus, o tânără interpretă de folclor autentic din Țara Moților. Totodată au fost prezentate dansuri populare din mai multe zone ale județului Hunedoara, dar și dansuri din Maramureș, în coregrafia lui Cătălin Bălan. Suportul muzical a fost susținut de orchestra Ansamblului, având ca dirijor pe domnul profesor George Cîlțea.

Din partea Consiliului Județean Hunedoara a fost prezent domnul vicepreședinte Alin Țambă, acesta adresând în deschiderea festivalului un cuvânt despre bucuria întâlnirii cu românii din Ungaria precum și despre importanța menținerii și întăririi sentimentului de apartenență a acestora la cultura și spiritualitatea poporului român.

Sursa Foto: Foaia Românească – Revista românilor din Ungaria

Pr. Protopop Valentin Crainic


GALERIE FOTO