Seară de rugăciune pentru elevi și studenți la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Orăștie II


În seara Duminicii Tuturor Sfinților, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Orăștie, cunoscută cu denumirea veche drept Biserica din Drumul Țării, elevii și studenții au fost invitați la rugăciune de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu în anul educativ ce s-a încheiat. Totodată, s-a adăugat acestei rânduieli de mulțumire Paraclisul către Domnul nostru Iisus Hristos pentru elevii și studenții aflați în examen, un canon de rugăciune de curând tradus din limba greacă. În perioada aceasta, elevii claselor a VIII-a și a XII-a susțin examenele de treaptă pentru liceu și facultate.

În cuvântul de învățătură adresat tinerilor participanți, Preotul Alexandru Oltean a explicat importanța rugăciunii de mulțumire în viața celui ce studiază. „Prin recunoștință, tinerii vădesc sesizarea harului divin împreună-lucrător și reușesc să-l păstreze pe mai departe. „A recunoaște” înseamnă a identifica ceva sau pe cineva. „A avea recunoștință” ca elev/student în performanțele școlare înseamnă a-L recunoaște pe Dumnezeu ca împreună-lucrător în acest demers formativ-educativ. Dacă medicul vindecă, soldatul luptă, elevul trebuie să învețe. Aceasta este misiunea lui la vârsta formării caracterului. Perioada școlii se aseamănă cu o pregătire a unui om pentru o lungă călătorie. Dumnezeu iubește tinerii și binecuvintează efortul lor cu darul înțelepciunii, al discernerii și prin luminarea minții spre înțelegere.” De asemenea, a fost anunțat un nou program catehetic pentru perioada vacanței, la prima întâlnire din luna iulie urmând să se dialogheze pe tema „PLICTISEALA TINERILOR – remedii eficiente în lupta cu această stare”.

Elevii care s-au remarcat cu rezultate deosebite la învățătură, absolvenți ai clasei a VIII-a sau a XII-a, olimpici la faza națională și tineri implicați în strana bisericii au fost premiați cu acest prilej primind icoane, cărți de rugăciuni sau cu mesaj motivational. Toți elevii și studenții participanți au primit foaia pastorală „AMBROSIUS” –cu texte adresate tinerilor- și o revistă de tineret „Orthograffiti”. Credincioșii acestei parohii au organizat o agapa cu dulciuri și limonadă arătând că sunt alături de tineri răsplătindu-i pentru pregătirea lor pe băncile școlilor.

Este al treilea an de când se organizează o astfel de întâlnire pentru elevi și studenți în Parohia aceasta, încercându-se punctarea unui numitor comun pentru Familie, Școală și Biserică: grija pentru tineret.

Pr. Alexandru Oltean