Slujbă de pomenire a Episcopului Gurie Georgiu la doi ani de la trecerea la cele veșnice


Sâmbătă, 21 octombrie 2023, s-au împlinit doi ani de la trecerea în veșnicie a vrednicului de pomenire Episcop Gurie Georgiu, întâiul Arhipăstor și ctitor al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Cu acest prilej, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită în Altarul de vară al Catedralei Episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva au slujit Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, Preasfințitul Părinte Tihon de Tiveriopol, Episcop-vicar Patriarhal, din Biserica Ortodoxă Bulgară, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, împreună cu soborul de preoți și diaconi. La slujbă a fost prezent și Preasfințitul Părinte Episcop Daniil. În soborul slujitor s-a aflat și Părintele Arhimandrit Zaharia Zaharou de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex – Anglia. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala preoțească „Sacerdotes”, dirijată de Preotul Daniel Balea.

Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul a rostit un cuvânt de învățătură despre Sfinții Mărturisitori ardeleni pomeniți în această zi, care prin viața lor, prin râvna de propovăduire a lui Dumnezeu cel în Treime închinat, ne arată că viața noastră nu se mărginește la ceea ce dobândim material pe pământ, ci viața noastră trebuie să fie dorința de a dobândi Duhul Sfânt și Împărăția lui Dumnezeu cea veșnică.

Slujba Parastasului a fost oficiată de soborul liturghisitor, cărora s-au alăturat Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Au fost prezenți consilieri eparhiali, protopopi, preoţi din eparhia hunedoreană, monahi și monahii din aşezămintele monahale ale eparhiei, oficialități centrale, județene și locale, membrii familiei Preasfințitului Episcop Gurie, precum şi numeroşi credincioşi veniţi să se roage pentru odihna veşnică a ierarhului.

Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a vorbit despre lucrarea și jertfelnicia prin care Întâiul Arhipăstor hunedorean a pus început bun noii Episcopii de la Deva, lucrare care rodește până astăzi în eparhia hunedoreană. Preasfinția Sa a adresat apoi un cuvânt de mulțumire ierarhilor prezenți, soborului slujitor, reprezentanților autorităților și tuturor credincioșilor, veniți mai de aproape sau mai de departe la pomenirea Episcopului Gurie Georgiu.

Un cuvânt de evocare a activității desfășurate de Episcopul Gurie în mijlocul românilor ortodocși din Padova – Italia, în perioada studiilor postuniversitare (1996-2000), a rostit Părintele Giovanni Brusegan din Arhiepiscopia Romano-Catolică de Padova – Italia, care a oferit sprijin și ajutor parohiilor ortodoxe române, aflate atunci la început de drum.

La final a fost oficiată o slujbă de pomenire la mormântul Episcopului Gurie Georgiu, aflat în pronaosul Catedralei devene.


GALERIE FOTO