Slujbă religioasă și paradă militară la Dupăpiatră

EPDH-05.07.2015.-400Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, în ziua de duminică, 5 iulie 2015, în satul Dupăpiatră-Cheia, comuna Buceș, a avut loc slujba Parastasului pentru toţi eroii și martirii neamului românesc, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Preacucernicul Părinte Miron Pârva, Inspector bisericesc al Episcopiei Devei şi Hunedoarei şi cu Părintele Protopop Ioan Jorza, cu ocazia celei de a 43-a ediţie a manifestării „Întâlnirea moților cu istoria”.

Manifestarea a debutat, conform tradiției, cu imnul de stat al României, interpretat de o fanfară militară, apoi au urmat depunerile de coroane din partea autorităţilor statului şi ale oficialităţilor. În continuare, Batalionul 26 Vânători de Munte „Avram Iancu” al armatei române, a prezentat onorul, după care a urmat defilarea în ritmul „Marşul lui Iancu”. Acelaşi batalion a efectuat şi un exerciţiu militar, care i-a încântat pe cei prezenţi.

De 43 de ani sute de hunedoreni şi turişti sunt prezenţi aici, în prima duminică a lunii iulie, pentru a aduce un pios omagiu celor care s-au jertfit pentru apărarea credinţei, a dreptăţii sociale şi libertăţii naţionale. Prin aceste ţinuturi numele lui Avram Iancu e rostit cu solemnitate, oamenii în amintirea lui au sădit arbori, au săpat fântâni, au înălţat monumente, în doinele lui şi-au legănat copiii şi în el şi-au găsit forţa de rezistenţă.

În mesajul transmis cu acest prilej de reprezentantul Episcopiei Devei și Hunedoarei, Preacucernicul Părinte Miron Pârva, pe baza citatului de la Evrei 13, 7, Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa”,  a subliniat importanţa cinstirii eroilor neamului românesc, evidenţiind faptul că aici, la Dupăpiatră-Cheia, se trăieşte o lecţie vie a istoriei  de altădată.

Moţii s-au întâlnit cu propria lor istorie la Dupăpiatră, sărbătorind astfel 166 de ani de la aceste evenimente, fapt pentru care pe lângă acţiunile cu caracter religios, militar şi folcloric, li s-au adăugat şi activităţi de promovare prin care ei îşi prezintă produsele tradiţionale.

 

Preot Paroh Todoran Mihai Ioan


GALERIE FOTO