Slujirile ierarhilor hunedoreni în Duminica a șaptea după Paști


În Duminica a șaptea după Paști, 28 mai 2023, când sunt pomeniți Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, a resfințit biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din parohia Cinciș, Protopopiatul Deva, iar apoi a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu soborul slujitor. De asemenea, a fost oficiată slujba Parastasului pentru Episcopul Gurie Georgiu, pentru foștii preoți slujitori și pentru ctitorii bisericii, trecuți în veșnicie.

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Episcop Nestor, tâlcuind pericopa evanghelică a acestei Duminici, a vorbit despre cele direcții ale rugăciunii arhierești rostită de Mântuitorul Iisus Hristos în grădina Ghetsimani înainte de pătimirile Sale, când s-a rugat Tatălui Ceresc pentru Sine, pentru ucenicii Săi și pentru toți cei care vor crede în El și în lucrarea Sa de mântuire.

Ca urmare a implicării în renovarea lăcașului de cult și în construcția capelei mortuare, Preotul paroh Cosmin Apetroaei a fost hirotesit sachelar, iar credincioșii implicați în restaurarea și înfrumusețarea bisericii au primit acte de cinstire.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba de sfințire a noii capele mortuare din localitate.

Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, a slujit în această Duminică la Altarul de vară al Catedralei Episcopale din Deva, împreună cu soborul de preoți și diaconi.

Preasfinția Sa a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură despre importanța Sinodului I Ecumenic, la care au participat 318 Sfinți Părinți – pomeniți în această Duminică, desfășurat în anul 325 la Niceea, când a fost combătută învățătură greșită a lui Arie cu privire la dumnezeirea Mântuitorului Iisus Hristos, fiind formulate și primele șapte articole ale Simbolului de Credință.


GALERIE FOTO