Slujirile ierarhilor hunedoreni în Duminica Sfinților Români


Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a slujit în Duminica a doua după Rusalii – a Sfinților Români, 4 iulie 2021, în filia Arănieș a parohiei Cerbăl, Protopopiatul Deva, târnosind biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”. În continuare, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, făcând referire la cele două pericope evanghelice citite la Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a vorbit despre chemarea primilor ucenici la apostolat, îndemnând credincioșii prezenți ca și noi astăzi să devenim „apostoli” prin mărturisirea lui Hristos, precum El Însuși ne spune „Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, voi mărturisi și Eu pentru el înaintea Tatălui Meu” (Matei 10, 32). Asemenea au fost sfinții români pe care îi pomenim în această Duminică, cei ce L-au mărturisit pe Hristos, chiar cu prețul vieții, modele de urmat pentru ca Mântuitorul să ne fie garant înaintea Tatălui la Judecata de apoi.

Pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată în mijlocul credincioșilor pe care îi păstorește, preotul paroh Ciprian Amadeo Alic a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar credincioșii implicați activ în restaurarea lăcașului de cult, au primit gramate de cinstire.

Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Schitul Grădiștea de Munte, care își sărbătorește hramul în această Duminică.

Preasfinția Sa, în cuvântul de învățătură, a vorbit despre propovăduirea Sfântului Apostol Andrei, primul ucenic chemat dintre Sfinții Apostoli, în ținuturile noastre, pe pământul Dobrogei, prin predica acestuia vestea Evangheliei fiind primită, însușită și pusă în lucrare, astfel încât Dumnezeu ne-a binecuvântat cu mulți sfinți mucenici, cuvioși, ierarhi, mărturisitori și domnitori. Această mulțime de sfinți ne este mijlocitoare înaintea lui Dumnezeu și ne îndatorează să păstrăm și să propovăduim mai departe comoara credinței pe care am primit-o.

La finalul slujbei, Cenaclul „Lumină Lină” împreună cu Preotul Doru Gheaja au susținut un recital de pricesne și cântece patriotice.


GALERIE FOTO