Tabără socială la Batiz


Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, în perioada 3-7 iulie 2016, s-a desfăşurat tabăra de vară de la Batiz, program care a avute la bază parteneriatul dintre Parohia “Sfântul Ierarh Nicolae” din Orăştie şi Asociaţia Ecumenică „Ortopraxia” din aceeaşi localitate. Tabăra s-a adresat unui număr de 19 copii şi tineri proveniţi din familii aflate în dificultate, familii dezorganizate sau familii cu foarte mulţi membri care nu-şi pot permite luxul unei excursii sau tabere pentru copiii lor, din Orăştie şi din alte localităţi din judeţul Hunedoara. Activităţile din această tabără au fost coordonate de familia pr. Ionel şi Teodora Scânteie şi de către Terchet Narcis, referent pentru Învățământ în cadrului sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Programul acestei ediţii a presupus trei ateliere de lucru la care au participat toţi copiii, constând din quilling, pirogravură pe lemn şi pictarea icoanelor pe sticlă. Fiecare dintre cei prezenţi au putut să-şi dezvolte abilităţile pe care le aveau şi să dobândească altele noi, rodul mâinilor lor devenind la final mici opere de artă. Atelierele au fost coordonate de către doamna Alexandra Sava din Orăştie (quilling), doamna preoteasă Teodora Scânteie (pirogravură) şi doamna profesor Ecaterina Vizitiu (pictură). Copiii au beneficiat de sfaturile medicale din partea domnişoarei Simona Gâldean (Orăştie), studentă în anul IV la Facultatea de Medicină din Cluj Napoca, de cele ale poliţistului din localitatea Batiz, precum şi de sprijinul în programul liber al preotului Alexandru Oltean (Orăştie), care au devenit pentru copii foarte buni prieteni. Bineînţeles că nu au lipsit jocurile educative în aer liber, jocurile de socializare şi concursurile distractive. Deoarece tabăra a avut un caracter creştin, în fiecare dimineaţă şi seară, precum şi înainte şi la finalul mesei, participanţii s-au rugat împreună, mulţumind lui Dumnezeu pentru bucuria de a fi copiii Lui. La finalul taberei, beneficiarii au primit premii de participare constând din cărţi cu istorioare şi pilde creştine.

Menţionăm că tabăra a fost posibilă datorită implicării financiare a Asociaţiei „Gustav-Adolf-Werk in Sachsen” din Dresda, care susţine de câţiva ani multe acţiuni sociale îndreptate către familiile aflate în dificultate, indiferent de confesiunea creştină şi de naţie, din municipiul Orăştie.

Terchet Narcis